NYHETER 2020-08-14 KL. 11:14

Konståkningsbossen från Kanada trivs bra i Vallentuna

Av Hege

Konståkningsbossen från Kanada trivs bra i Vallentuna

Vallentuna är rätt likt Scott Rachuks hemstad i Kanada – förutom att husen saknar AC. Följ med hem till Svenska Konståkningsförbundets sportchef i Påtåker.

I början bodde Scott Rachuk, hans fru och två vuxna barn i en tvåa i stan. Sedan skulle ett hus i Påtåker hyras ut – och den kanadensiska familjen blev Vallentunabor. Huset är stort, avskalat och absolut välstädat, med utsikt mot skog och grönska.
– Jag älskar Vallentuna, vi kommer från ett liknande samhälle i Kanada. Det är toppen att besöka Stockholm, men inte att bo där, säger Scott som är sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

I början hade familjen ingen bil, så de gick till mataffären.
– Grannarna trodde att vi var tokiga.

Scott började spela hockey och gå på konståkning när han var i sjuårsåldern.
– När jag var 14 valde jag konståkning, fråga mig inte varför. Men det är väldigt konstnärligt och väldigt fysiskt (Scott väljer det engelska ordet ”athletic”).

Dock är det ingen tvekan om att Scott gillar sporten.
– Det är väl så med skidåkning och skridskor att det finns en frihet, man kan göra saker som normala människor inte kan göra. Även om jag tyckte att det var helt normalt att hoppa och snurra tre varv märkte jag att andra undrade hur det gick till.
Något som krävs för att bli en bra åkare är eget driv.
– Det är en individuell sport och den inneboende motivationen måste finnas där.

Efter att ha varit åkare bland topp tio i Kanada blev Scott tränare, bland annat till elever som varit nära att åka OS, och så småningom sportchef på ett konståkningsförbund i en av provinserna. Han tillfrågades om att börja på det svenska förbundet – och här är han alltså nu.
– Sverige är inte så bra som vi kanske vill tro. Och vi har inte så många åkare i toppen, så vi kan inte riskera att de blir utbrända.
Scotts recept för att Sverige ska bli en bättre konståkningsnation är att skapa ett system där framgången inte stressas fram. Något han tror hänt i klubbar som under senare tid anklagats för osunda metoder i medierna.
– Jag tror att det handlar om att de velat för mycket, för snabbt. Det gäller att ge åkarna förutsättningar att hitta sin egen väg.

Scott har besökt Vallentuna Konståkningsklubb för att prata med åkare och tränare.
– Där finns många bra åkare, men inte på den högsta nivån ännu. Vi hoppas att åkare i Vallentuna snart ska komma in i sportchefens radar.
Att åka skridskor på fritiden är det sämre med nuförtiden, även om det sker ibland.
– Min fru, som är lärare, brukar fråga om vi ska åka skridskor. Då frågar jag henne om vi ska räkna matte en stund, säger Scott och skrattar.

Svenskar kan vara lite svåra att lära känna, enligt kanadensaren. Men nu finns ett gäng grannar bland de bekanta, liksom deras barn.
– I kväll kommer ett gäng nioåringar och lagar pizza med mig. De är oroliga över att stöka till, men jag vill att de ska känna sig som hemma. Det kommer nog inte att se ut som det gör nu, säger Scott och sveper med armen över den fläckfria köksön.
Han har också lovat att hänga med en femåring i grannskapet till ishallen för att lära henne åka skridskor.
– Hon frågade så snällt och jag hoppas att det ska leda till att hon börjar åka i klubben.
Vad finns då att sakna från hemlandet?
– Air condition, det har de flesta.