Korpen fixar utomhusträning för unga under sportlovet

Korpen fixar utomhusträning för unga under sportlovet

UPPSKATTAD ÖVNING. Ulrika Skarin och Korpen genomförde en uppmärksammad och uppskattad övning på Tuna torg förra året, strax innan pandemin slog till.
Foto/Arkiv: ROFFE ANDERSSON

Är du 13-16 år, hemma på sportlovet och känner att det vore toppen att röra på sig en timme om dagen?

Eller är det kanske dina föräldrar som tycker det. Då kan du dra med dig dem till Korpen Vallentuna för gratis utomhusträning, måndag till fredag klockan 14-15 under lovet.
– Först hade vi tänkt oss en tidigare tid på dagen, men så sa någon att ska vi få ut tonåringarna så är klockan 14 en bra tid. Vi har sagt att det är för 13-16 år men alla är egentligen välkomna, säger Ulrika Skarin, verksamhetschef på Korpen.

Poppis dansutmaning
Samling sker vid ishallen på Vallentuna Idrottsplats där det blir olika former av träning. Både kondition och styrka, cirkelträning och rörlighet. En dag blir det träning i utegymmet, en annan dag med gummiband och på fredag avslutas veckan med lite dans och Jerusalema dance challenge – de populära dansstegen, ursprungligen från Angola och med en låt från Sydafrika, som sedan i höstas erövrat världen.

Enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät uppger fler unga mellan 16 och 29 år att de nu under pandemin är stillasittande minst sju timmar per dygn. Och i en webbundersökning svarade 44 procent i samma ålder att deras fysiska aktivitet har minskat under pandemin.

Försöker locka ut unga
Även om det ser bättre ut i yngre åldrar har pandemin slagit hårt mot idrottsrörelsen med långa perioder av nedstängning. För många idrottsföreningar är det också en stor utmaning att rekrytera och hålla kvar ungdomar i övre tonåren. Att ungdomar nu tränar mindre än tidigare är också något som Ulrika Skarin märkt av.
– Det har minskat måste jag säga. Många har suttit hemma och pluggat och inte heller fått träna med sina lag eller i gymnastiksalar. För ungdomar tar det också lite emot att gå ut i ur och skur, eller när det är väldigt kallt och mycket snö. För medelålders och seniorer är det mer okej. Vi som är på IP ser att många fler än tidigare är ute och går eller går med stavar. Det är något som har ökat och det hoppas jag håller i sig. Ungdomar är lite svårare att få ut och därför försöker vi så här på loven.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *