Kraftiga förseningar stoppar vaccinationer i regionen

Kraftiga förseningar stoppar vaccinationer i regionen

3,5 procent av Vallentunaborna har blivit vaccinerade

I början av veckan meddelade region Stockholm att man missar vaccinmålet på grund av försenad vaccinleverans

Det ser ut som att alla vuxna i regionen inte kommer att kunna erbjudas vaccin till midsommar – utan till mitten av juli. Om vaccinleveranserna nu kommer som utlovat, vill säga.

För februari månad har de utlovade leveranserna minskat med 74 procent, från 567000 doser ner till endast 149000 doser, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Magnus Thyberg, som samordnar vaccinationerna i region Stockholm, säger att han är frustrerad över att inte kunna lämna besked till dem som står på tur att få sitt vaccin.
– Invånarna har rätt att veta mer om tidplanen, men när förutsättningarna ändras så här kraftfullt är det väldigt svårt att prata om annat än förhoppningar och preliminära planer, säger han.

Vallentuna ligger än så länge rätt bra till i länet. Här har nu cirka 3,5 procent av invånarna fått åtminstone en vaccinationsspruta, visar statistik från Folkhälsomyndigheten för vecka 5, 1-7 februari. De officiella siffrorna släpar efter ungefär två veckor.

Jämfört med förra veckan ser också smittläget fortsatt gott ut på de särskilda boendena i Vallentuna, med inga misstänkta, eller smittade, av covid -19, meddelar Elvira Avdic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Norrtälje är snabba
Hittills har region Stockholm lägst vaccinationstakt i hela landet. Bara 2,65 procent av länets invånare hade fått sin första dos i början av februari. Det ska jämföras med över fem procent i många andra regioner.

Bland de 26 kommunerna i Stockholms län är det också stora variationer på hur långt vaccinationerna kommit. I Norrtälje, som ligger i topp, har nästan var 20:e person fått första sprutan. Vallentuna ligger på en femteplats. Här har 3,45 procent, eller 882 invånare, fått den första dosen vaccin.

Smittspridningen har minskat påtagligt i Vallentuna. Från 167 nya fall i veckan när smittspridningen var som störst i december, till 27 nya fall under perioden 5-11 februari. Det är en förhållandevis låg nivå jämfört med resten av landet.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *