Kvarnbadet öppnar senare men tar emot fler än förra året

Kvarnbadet öppnar senare men tar emot fler än förra året

NÖJD NÄMNDORDFÖRANDE. Lars Carlsson (C) gläds åt att klassiska Kvarnbadet kan ta emot fler besökare i år.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Blästring och ommålning av bassängerna skjuter fram öppnandet till 14 juni

I år kan fler personer än förra sommaren vistas samtidigt på Kvarnbadet. Badet följer bestämmelserna för nöjesparker med 20 kvadratmeter per person, vilket gör att 600 personer åt gången är välkomna i stället för 500 som ifjol.

Kvarnbadet öppnar dock inte förrän den 14 juni, men stänger i stället lite senare än vanligt den 5 september. Anledningen är att blästring och målning av bassängerna har dragit ut på tiden.
–Varje vår tömmer vi bassängerna. I år när vi tömde så upptäckte vi att det fanns flagor av den gamla färgen som var vass och som man skulle kunna skära sig på. Vi har därför slipat bort all gammal färg, blästrat, i både stora och mellanstora bassängen. Plaskdammen för de allra minsta gjordes för några år sedan, berättar Josef Rosengren, fastighetsförvaltare för Kvarnbadet på Vallentuna kommun.

Sliten 50-åring
– Nu är vi färdiga med blästringen, men sedan ska bassängerna målas om och färgen ska torka, innan vi kan öppna.

Kvarnbadet, som fyllde 50 år 2020, är en rätt så sliten 50-åring. Flera delar är fortfarande i original och för att hålla många år till behöver badet både fräschas upp och renoveras de kommande åren.
Lars Carlsson, (C), är ordförande i fritidsnämnden i Vallentuna. Han nämner särskilt Kvarnbadets reningsverk som det som står näst på tur att behöva bytas ut.
– Det är gammalt och har en svaghet i systemet som innebär att händer det en olycka i barnbassängen, det kommer bajs i vattnet, så blir det smutsigt i alla bassängerna. Med ett modernt reningsverk undviks detta. Reningsverket behöver bytas ut för att hålla 50 år till med fräscht badvatten, säger Lars Carlsson.

Renoveringsbehov
Förvaltningen har äskat pengar till renovering av Kvarnbadet och i juni tas beslut i kommunfullmäktige. 12-13 miljoner behövs för att byta badets reningsverk och dra nya rör. Men fram tills att så sker finns ingen anledning till oro – det gamla reningsverket gör fortfarande sitt jobb, försäkrar Lars Carlsson.
– Under pandemin har det också visat sig att bassängbad inte verkar leda till smittspridning. I somras hade vi inte ett enda känt fall av covid -19 efter besök på Kvarnbadet, säger Lars Carlsson som också gläds åt att badet i år kan ta emot fler besökare än förra året.

– Vi måste fortsätta att vara försiktiga och hålla avstånd, men lite hoppfullt känns det ändå.

Priserna på Kvarnbadet är oförändrade i år, vilket betyder att barn 0-2 år går in gratis, ungdomar 3-17 år och pensionärer betalar 20 kronor i entré och vuxna 60 kronor.

Precis som förra året är de ordinarie duscharna och omklädningsrummen stängda. I stället finns det tillfälliga ombytesbås utomhus och duschar nära bassängerna. Kommunen uppmanar alla besökare att duscha och tvätta sig hemma innan man besöker Kvarnbadet.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *