NYHETER 2021-09-16 KL. 13:41

Kvinnojouren och Vallentuna kommun inleder samarbete

Av Anneli

Kvinnojouren och Vallentuna kommun inleder samarbete

SAMARBETE. Vallentuna kommun, valde den 28/8 att uppmärksamma kommunens arbete med våld i nära relation. Kommunen valde då att bjuda in Kvinnojouren att medverka för att kunna presentera alla de sätt en våldsutsatt kan få stöd i Vallentuna kommun.
Foto: MALIN TILJA

Fler utsatta kvinnor och barn ska få hjälp och skydd - kunskap om våld i nära relation ska öka

Från och med i höst inleds ett nytt samarbete mellan Vallentuna kommun och kvinnojouren.

Målet är att förbättra stöd och hjälp till utsatta kvinnor och barn, öka invånarnas kunskap om våld i nära relation och i förlängningen att minska antalet som utsätts för våld.

Det är socialnämnden som tagit beslutet om att kommunen och kvinnojouren i Vallentuna ska ingå ett Idéburet offentligt partnerskap, IOP, som det kallas.

I Sverige utsätts var fjärde kvinna och nästan var femte man för våld i nära relation, någon gång under sin livstid. Under 2020 var det fler än tidigare som sökte kontakt hos Vallentuna kommun för att få stöd i våld i nära relation. Det gjorde att kommunen bland annat startade en anonym chatt via öppenvården, för att visa att man kunde vända sig till kommunen med frågor. Kommunens medarbetare fick också kompetensutveckling inom området.

–Det vi gjorde kändes inte tillräckligt för att nå fram till dem som verkligen behöver stöd. Genom att inleda ett samarbete med kvinnojouren i Vallentuna tror vi att vårt arbete gör större nytta, säger David Gyllenstråle, socialchef på Vallentuna kommun, i ett pressmeddelande.

Omstart för samarbete
Anne-Marie Krafft Karlsson är ordförande för kvinnojouren i Vallentuna. Hon säger:

–Det här är verkligen jätteroligt och ett samarbete vi har längtat efter. För flera år sedan fanns det en kvinnofridssamordnare på kommunen som bjöd in till gemensamma träffar med bland annat lärare och polis för att informera varandra. Det här kan bli ett omtag. Kanske är det en generationsfråga och att det nu kommit in nya människor på socialförvaltningen.

Ökat ekonomiskt stöd
Mia Cameron är strateg på socialförvaltningen. Hon berättar att man från kommunens sida nu arbetar med att lägga upp en struktur för arbetet, vilka som ska delta i det och hur man ska jobba.

–Det känns jättekul att få påbörja det här samarbetet. Just nu har kommunen fokus på trygghetsarbetet i Vallentuna och detta är en viktig del. Inom kort ska vi ha ett uppstartsmöte med kvinnojouren då vi går igenom de gemensamma målen och aktiviteter för hösten och för 2022.

I och med det nya avtalet mellan kommunen och kvinnojouren tilldelas kvinnojouren ytterligare 50.000 kronor per år, och får 25.000 till, om man startar en tjejjour.

–Vi får se om vi har möjlighet att starta en tjejjour. Vi har fått en nystart i år med några yngre tjejer som engagerat sig. Tjejjouren är i huvudsak ett chat- och samtalsforum som ska bemannas på vissa tider, berättar Anne-Marie Krafft Karlsson.