Kyrkorna håller öppet i adventstid – sänder digitala gudstjänster

Kyrkorna håller öppet i adventstid – sänder digitala gudstjänster

VÄLBESÖKT. Många vill besöka kyrkorna under adventstid.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Förra söndagen var det första advent. Men för kyrkornas del, liksom för oss alla, blir årets adventstid annorlunda.

Med de nya corona-restriktionerna får max åtta personer samlas offentligt och det gör att kyrkornas gudstjänster och konserter ställs in. Istället blir det webbsända gudstjänster. Kyrkorna fortsätter dock att hålla öppet.
– Vallentuna kyrka är öppen alla dagar. Det finns alltid möjlighet att tända ljus och vistas i kyrkan, och på söndagar kommer en präst och en diakon att vara på plats mellan klockan 12 och 14. Vi fortsätter också att livestreama gudstjänster från Vallentuna kyrka söndagar kl 11 på facebook, säger Åsa Enerbäck Barklund, kyrkoherde i Vallentuna församling.
Gränsen på åtta personer gäller alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, utom begravningar. Vid begravningar får 20 personer närvara. Flera kyrkor i Vallentuna fortsätter också sin barnverksamhet för barn födda 2005 och senare.

Skyddade besök
Össeby församling har beslutat att stänga alla kyrkor utom Össeby-Garns kyrka som kommer att vara öppen tisdag till fredag och söndagar 10-13.
– Anledningen till det är att i Össeby-Garn har vi möjlighet att ha separata in- och utgångar. Besökare kommer också att ha tillgång till handsprit, engångshandskar och munskydd, berättar Per-Johan Svärd, kyrkoherde i Össeby församling.
Under söndagarna och även på julafton och juldagen, som Össeby församling redan planerat för, spelas det musik och en präst kommer att vara på plats för att fira gudstjänst varje timme med några besökare åt gången.

Samling runt krubban
I Åbybergskyrkan, som tillhör samfundet Equmeniakyrkan, har man sedan tre söndagar tillbaka gått över till ljudsänd gudstjänst via hemsidan. Det julspel som brukar ordnas på julafton med många medverkande ställs in i år.
– Vi talar om att ha en samling runt krubban istället, om det kommer fungera med hänsyn till restriktionerna. Som någon sa, det är ett skitår det här, och det får vi bottna i, säger Per Lewin Ronnås, pastor i Åbybergskyrkan.
Centrumkyrkan i Vallentuna, som tillhör pingstsamfundet, har hela hösten livesänt sina gudstjänster via facebook, men från och med nu blir det enbart digitala sändningar. Hur det blir under själva julhelgen är ännu inte bestämt. Det beror på vilka restriktioner som gäller då.
– Vi brukar ha en adventskonsert där vi samlar in pengar till Hope for children i Lettland. Nu blir det ingen konsert, men istället visar vi klipp på facebook och hemsidan. Vill man så kan man swisha, berättar Annika Bertilsson, pastor i Centrumkyrkan.

Det sociala arbetet är en viktig del av kyrkornas arbete. Att finnas till hands för den som känner oro, behöver stöd och någon att samtala med av olika anledningar. Präster, pastorer och diakoner finns tillgängliga på telefon eller via video-möte. Össeby församling erbjuder via S:t Lukasstiftelsen tre kostnadsfria samtal med psykologer och familjeterapeuter inom tio dagar.
– I dessa tider är det är inte ovanligt att man går varann på nerverna hemma. Man kan gå och prata både som par och enskilt, säger Håkan Simonsson, präst i Össeby församling.
Precis som anställda i alla kyrkor gör han också hembesök.
–Många äldre tycker att det är en jobbig situation och känner osäkerhet. Vi gör hembesök men då är det munskydd och hålla avstånd som gäller.

Åbybergskyrkan: Sänder söndagarna fram till jul en ljudutsänd gudstjänst kl 11.00 på www.abybergskyrkan.nu. Kyrkan finns även på facebook.com/abybergskyrkan

Centrumkyrkan: Sänder söndagar kl 11.00 på facebook.com/centrumkyrkanvallentuna. Mer info på: www.ckvallentuna.se

Vallentuna församling: Vallentuna kyrka är öppen vardagar 9-16, lördagar 11-16 och söndagar 10-16. Sänder söndagar kl 11.00 på facebook.com/vallentunaforsamling
Mer info på: www.svenskakyrkan.se/vallentuna

Össeby församling: Össeby-Garns kyrka är öppen vardagar 10-15 och söndagar 11-13. På söndagarna kommer musik att spelas och en präst finns på plats. Tanken är att hålla en mindre gudstjänst varje timme.
Mer info på: facebook.com/ossebyforsamling och www.svenskakyrkan.se/osseby

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *