NYHETER 2020-03-06 KL. 08:35

Locka fjärilar till balkongen samt igelkottar till trädgården

Av Peter

Locka fjärilar till balkongen samt igelkottar till trädgården

Enkelt att fixa små krypin bland växterna

Redan har många börjat planera sina trädgårdar inför sommaren och det finns möjligheter att göra dem mer levande.

Bo Eknert från Vallentuna Naturskyddsförening säger att vi då bör tänka på djuren, för när Vallentuna växer försvinner mycket skog och grönområden som är livsviktiga för dem.
–Även små ytor kan ha stor betydelse, också en balkong kan bli en fristad för humlor, fjärilar och fladdermöss. Det handlar om vilka växter vi väljer, och om vi skapar boplatser åt djuren.

Det de flesta tänker på är bin och fjärilar.
–Där är ett av de bästa tipsen att helt enkelt dra ner lite på trädgårdsarbetet. Istället för att klippa hela gräsmattan kan man göra om en del till en blomsteräng. Då blandar man i lite sand i jorden och sår ängsblommor och låter det växa fritt under sommaren. Om man kan ha ett fågelbad som de kan dricka ifrån är det ännu bättre.

Hjälp igelkotten att klara våren
Fjärilar lockas av doftande nektarrika blommor som backtimjan, oregano, prästkragar, lavendel och fjärilsbuske. För att det ska bli mycket fjärilar måste det också finnas värdväxter för deras larver i närheten, som brännässlor för nässelfjäril.

–Här i Vallentuna behöver man inte tänka på växtzoner, här trivs nästan alla växter utan problem.
Bihotell har blivit populära de senaste åren, men ännu enklare är det att göra hummelbon.
–Vänd bara upp och ned på en helt vanlig blomkruka och lägg lite löv och gräs i botten, och täck med lite jord runt krukan. Helst ska den vara skyddad så det inte regnar in genom hålet där humlorna flyger in.

Ett av de djur som behöver mest hjälp för att klara sig är igelkottar. Under en vanlig vinter svälter hälften av dem ihjäl, och efter en mild vinter som i år kan det vara ännu värre.
–De ligger normalt i dvala fram till april, men kommer det mycket regn i början av våren blir deras bon blöta och de ger sig ut innan det finns tillräckligt med maskar, insekter och sniglar att äta. Man rädda dem genom att ställa ut kattmat, men ge dem inte mjölk för det blir de sjuka av.

Många sätter upp fågelholkar i trädgården eller vid balkongen. Lika enkelt men lite ovanligare är det med fladdermusholkar. De ska sitta på en vägg eller ett träd tre till sex meter över marken, helst riktade mot nord, sydost eller sydväst eftersom de inte ska ha för mycket sol under dagen.

Städa inte för mycket
–Tänk på att inte störa dem, för de är mycket känsliga. Man ser på kvällarna om de är bebodda, och det kan bli som musspillning under boet.

Ett allmänt tips är att inte städa för mycket i trädgården.
–Igelkottar, insekter och andra djur trivs bättre om det finns lite bråte och en komposthög att krypa in vid. Gammalt trä är också viktigt för många arter. Där gör kommunen gör ett bra arbete genom att låta kullblåsta träd ligga kvar istället för att röja undan allt. Många arter förlorar sina boplatser när man tar bort gammal skog med döda träd.

Ett grundläggande råd för en levande trädgård är att undvika giftiga ogräs- och insektsmedel.
–Det finns miljömärkta att välja på, de skadar inte andra djur och växter på samma sätt. Bladlöss kan man ta med såpvatten, och vill man vara helt naturlig kan man köpa olika insekter som äter upp de skadeinsekter man vill bli av med, till exempel nyckelpigor mot ullöss.

Den 7 mars öppnar tre utställningar om odling och biologisk mångfald på Vallentuna Kulturhus: Odla upp landet, Biologisk mångfald i trädgården och Prästgårdsparken – ett biologiskt mångfaldsprojekt.

Foto: ROFFE ANDERSSON