Loppissäsongen förlängs med extrahelg i Frösunda

Loppissäsongen förlängs med extrahelg i Frösunda

FÄRGBORTTAGNING. Vissa delar av renoveringen sköts av medlemmar i hembygdsföreningen. Henrik Abelin jobbar tålmodigt med värmelampan som tar bort den gamla färgen från stora pardörrar.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Under augusti har loppisen i Frösunda hållit öppet. Nu förlängs säsongen, till att börja med under helgen 12-13 september.

Inne i det gamla magasinet samsas vaser, slevar, glas och leksaker. I ett eget rum dignar bokhyllorna fulla, kompletta med informativa texter som ”deckare”, ”skönlitteratur” – och ”superskön litteratur”.

Det är en strid ström av folk som besöker loppisen i Frösunda den första helgen i september. Dock utan trängsel – som arrangören Frösunda hembygdsförening uppmanat: ”Håll avstånd! Håll inte i plånboken!”.

En kvinna hittar ett gammalt handtag i järn, en man fyndar LP-skivor med Hep Stars och en Frösundabo köper väggtallrikar men tänker använda dem att servera från. En tjej, som inte släpper sin käpphäst på hela besöket, kommer triumferande ut med tre böcker ur den klassiska serien ”Ponnyklubben” till priset 10 kronor – totalt.
– Vi tycker att det ska vara billigt. Det är roligare så, då behöver man inte tänka så mycket när man handlar. Och det är i tiden med återbruk, säger hembygdsföreningens ordförande Margareta Hellsten.

UNIK PRYL. Ett fynd? En väderleksförutsägare från Västtyskland (GDR). När det är fint väder står flickan utomhus, när det är dåligt väder får pojken göra det. Jämställdhetspoäng på den?
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Det är hon och andra engagerade Frösundabor som jobbar under loppisen. Kontanter ska ner i kassalådan, swish ska kollas och kaffe kokas. Pengarna som kommer in går åt till att renovera det gamla stationshuset till det ursprungliga utseendet; rött i stället för gult och med snickarglädje på plats. Vissa lägger mer pengar än vad som står på prislappen för att stödja arbetet, som pensionären som ger hundra kronor för ett ulligt får i stället för den tia som angetts.
– Två sidor av huset är gjorda, nu har vi pengar till den tredje som ska renoveras i höst, berättar Margareta Hellsten.

Förra sommaren drog loppisen in 60 000 kronor. Men årets summa från loppisen lär bli betydligt lägre, eftersom coronapandemin satt stopp för loppisen under en stor del av säsongen. Det är delvis därför som loppis-säsongen nu förlängs.
– Vi har beslutat om att ha öppet helgen den 12-13 september, sedan ser vi hur länge vi fortsätter, säger Margareta Hellsten.

För den som vill ta sig en titt på både renoveringens resultat och på loppisens utbud är adressen stationshuset i Frösunda. Öppettiderna är 12-15.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *