NYHETER 2021-09-09 KL. 10:34

Många elever hemma med förkylningar – uppmanas testa för covid

Av Anneli

Många elever hemma med förkylningar – uppmanas testa för covid

SJUK HÖSTSTART. Ungefär 15 procent av Vallentuna skolelever är hemma vid terminens start.
Foto: OKSANA KUZMINA/ADOBE

Nu har skolorna varit i gång några veckor och flera, både barn och vuxna, har redan åkt på en höstförkylning.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det omöjligt att skilja på en vanlig förkylning och covid -19, därför uppmanas alla med symtom att testa sig.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn från 6 år ska testa sig om de har något av symtomen snuva, hosta, ont i halsen, feber och ont i kroppen.

Susanna Falk, utbildningschef på Vallentuna kommun, berättar att skolorna fortsätter att rapportera in frånvaro på samma sätt som i våras:

–Rektorerna kommer in med dagliga rapporter. Vi har bibehållit den struktur för stöd som vi haft genom hela pandemin.

Är det många elever som är frånvarande nu?

–Vi har ungefär 15 procent bortfall denna vecka (läs: förra veckan). Då är all frånvaro inkluderad. Det brukar vara en topp med förkylningar och löss vid terminsstart. Det följer som det brukar se ut vid skolstart, skillnaden nu är att man är mer medveten och stannar hemma även vid milda symtom, precis som vi uppmanar till.

Vet ni hur många av dem som är hemma som har bekräftad covid -19?

–Nej, vi kan inte se specifikt om det handlar om covid -19. Varför en elev är frånvarande är ingenting vi får avkräva föräldrarna. Anledningen till frånvaron bygger på vad föräldrarna hör av sig och berättar. Det har börjat komma in fall med covid -19, men vi har inga indikationer på klustersmitta någonstans, så än så länge har vi inte behövt ta något beslut om distansundervisning.

Nästan 6,9 miljoner har nu vaccinerat sig i Sverige, men budskapet från Folkhälsomyndigheten är att vaccinationsgraden behöver öka ytterligare för att de sista restriktionerna ska kunna tas bort.

I Vallentuna har 84 procent av alla vuxna över 18 år fått minst en dos och 72 procent har fått två doser.
För ungdomar 16-18 redovisar Folkhälsomyndigheten separat statistik och enbart på länsnivå. I Stockholms län har 48 procent fått sin första dos och 2 procent är färdigvaccinerade.

I samhället i stort syns en ökning av smittspridningen, men på en mycket lägre nivå jämfört med tidigare, eftersom många nu är vaccinerade. Smittan ökar framför allt bland ovaccinerade grupper i åldern 20-29 och 10-19 år.