NYHETER 2020-09-04 KL. 09:52

Många nya lärare till Hagaskolan

Av Hege

Många nya lärare till Hagaskolan

SATSAR PÅ ERFARNA LÄRARE. Hagaskolan har lyckats rekrytera flera duktiga lärare inför hösten.
Foto: Jocke Lindeborg

Rektorn: "Nödvändigt då vi ville se fler behöriga lärare"

När höstterminen började på Hagaskolan var en del av lärarkåren utbytt. Ett nödvändigt byte, enligt rektorn som ville se fler behöriga lärare.

Det finns en högstadieklass i Hagaskolan där alla lärare utom i slöjd, svenska, franska och tyska bytts. Hur kan det här komma sig? Vallentuna Nya ringer upp Hagaskolans rektorer för att fråga.
– Det finns flera anledningar till att vi har många nya lärare, framför allt på högstadiet. Dels expanderar vi och har flera klasser nu, vilket innebär att fler lärare behövs. Dels hade vi obehöriga lärare förra läsåret, och hur duktiga obehöriga lärare än kan vara behöver vi behöriga lärare, enligt skollagen. Flera av klassens nya lärare är dock nya för klassen, men inte nya på Hagaskolan, säger Anna Andréasson, rektor på Hagaskolan.


igcaption>Anna Andréasson, rektor på Hagaskolan. Foto: Vallentuna Kommun

Av skolans 57 lärare har fyra sagt upp sig och fyra har fått gå på grund av att de inte varit behöriga.
– Men obehöriga lärare har alltid tidsbegränsad anställning, enligt skollagen, berättar Anna Andréasson.
Hon säger att skolan lyckats rekrytera erfarna och duktiga lärare.
– Bland annat tre matte- och NO-lärare med stor erfarenhet i bagaget, samtliga har varit förstelärare. Men även i andra ämnen, vi har haft turen att kunna välja mellan flera behöriga lärare och har haft ett väldigt högt söktryck.

Mer idrott och matematik
I dagsläget är det tre heltidstjänster av totalt 57 tjänster som bemannas av obehöriga lärare, alltså 94,7 procent behöriga lärare, enligt rektorn. Att jämföra med 74,4 procent behöriga under förra läsåret som rapporteras via jämförelseverktyget Skolkollen.se.

När det gäller Hagaskolans inriktning har det skett en del förändringar. Från början var tanken att Hagaskolan skulle ha en idrottsprofil där elever skulle kunna till exempel åka konståkning på skoltid. Men den satsningen är inte längre aktuell.
– Det viktiga för oss är att skapa möjlighet till rörelse under skoltid för att skapa livslånga vanor och att fler elever rör sig, inte att de som redan rör sig gör det ännu mer, säger Anna Andréasson.
Hon berättar att den nya läroplanen innehåller mer idrott och mer matte än tidigare, och att det därför blir svårt att ta tid från skolämnena.

Men tänkte man fel då, när den här satsningen tillkännagavs?
– Jag har ingen värdering om rätt eller fel när det gäller hur man tänkt tidigare. Jag ser ett stort behov av att vi prioriterar kunskapsuppdraget som vi har enligt skollagen.

I dagsläget ligger Hagaskolan kring sin maxkapacitet om 800 elever i grundskolan. Kapaciteten är tre parallellklasser från förskoleklass till årskurs nio.
– Vi har två årskurs fem och fyra årskurs ett, så det jämnar ut sig, säger Anna Andréasson.