Med 20 nya volontärer kan Röda Korset öppna butiken igen

Med 20 nya volontärer kan Röda Korset öppna butiken igen

FRIVILLIG ARBETSKRAFT. Anita Stribeck, Estelle Lindius, Olivia Simms, Yvonne Hallin och Anne-Marie Krafft Karlsson, ordförande i Röda korsets Vallentunakrets.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Håller öppet två gånger i veckan under sommaren

Det är lördag förmiddag och full fart i Röda korsets secondhandbutik Kupan. Om några dagar, den 18 juni, öppnar butiken igen sedan den stängdes i mars på grund av coronapandemin och att i princip alla som brukade arbeta i butiken tillhörde en riskgrupp, eller hade anhöriga i riskgrupp.

Den 29 maj skrev Vallentuna Nya om planerna på att öppna igen, men att det behövdes nya volontärer, som kan tänka sig att avsätta några timmar i veckan för second handbutiken. Sedan dess har flera hört av sig och anmält intresse.

–Nu har vi fått ihop ett 20-tal volontärer. Det är fantastiskt, och det tillkommer nya hela tiden, berättar Anne-Marie Krafft Karlsson, ordförande i Röda korset i Vallentuna.

Tack vare det stora intresset kan man nu ha öppet två dagar i veckan under sommaren. Torsdagar klockan 11-16 och lördagar 11-15.

Har ryckt in tidigare
Inför öppnandet vidtas också olika åtgärder för att minimera smittrisk. Anne-Marie Krafft Karlsson visar markeringarna i golvet, som ska hjälpa kunderna att hålla avstånd i kassakön. En plexiglasskiva är beställd och kommer att vara på plats innan butiken öppnar.

Bland dem som anmält sig som frivilliga finns två unga tjejer. Idag är de i butiken och hjälper till med förberedelserna inför öppnandet. De blir särskilt ansvariga för avdelningen glas och porslin. Det är Estelle Lindius och Olivia Simms, som precis gått ut första året på gymnasiet.
–Min mormor har jobbat här i många år, så jag har ryckt in tidigare och hjälpt till lite, men nu får jag ett större ansvar här, berättar Estelle Lindius.
Tjejerna ser fram emot sitt nya volontärjobb.
–Det känns roligt och det är jättebra att ha på CV:t, säger Estelle Lindius.

Öppnade i torsdags
Tidigare har de varit omkring 25 volontärer på måndagar, som tar emot nya saker som kommer in, byter ut och plockar in i lagret. Men nu i sommar kommer de att vara färre.

–Idag ringde en herre och frågade om vi hade öppet. Han ville komma och lämna lite saker. Det är en hel del i förrådet nu, säger Anne-Marie Krafft Karlsson.

Hon uppmanar dem som vill lämna in saker att ringa först, för att vara säker på att någon finns på plats och kan ta emot.
–Och kom med guldkornen bara. Tänk så här, det vi själva skulle vilja köpa, det kan vi ge till second hand.

Det märks att intresset för butiken är stort. Bara den korta stund som Vallentuna Nya är på besök kommer några och knackar på och undrar om det är öppet.

–Det finns ett uppdämt behov, det tycker vi oss ha märkt av. Det här är också en sommar när många håller sig mer hemma. Det blir spännande på torsdag när vi öppnar. Jag kommer ha svårt att sova natten innan, säger Anne-Marie Krafft Karlsson.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *