Mikaela hoppas på god chans i Mack-SM

Mikaela hoppas på god chans i Mack-SM

TÄVLINGSBIDRAG. Mikaelas macka består bara av två ingredienser utöver brödet, potatis och lök.
Foto: PRESSBILD

”Det känns inte som att någon gjort en sådan där hållkäftenmacka”

Mikaela Eliasson från Vallentuna kommer i november göra upp om titeln “Sveriges bästa macka 2021”.

I Mack-SM kommer hon tävla med sitt bidrag: ”Grön macka”.

–Den sticker ut väldigt mycket, säger hon.

Den 10:e november är det dags. Mikaela Eliasson har ända sedan hon jobbade på Stenugnsbageriet i Vallentuna som kallskänka för fem år sedan funderat på att ställa upp i tävlingen och i år skickade hon in sitt bidrag.

–Det var väl på uppmaning av branschkollegor som jag till slut kom till skott. Men redan 2016 hade jag tankarna på att vara med, säger hon.

Trots att hon tänkt på det länge, var det verkligen i sista stund som hennes anmälan skickades in.

”Sista minuten”
–Egentligen var jag alldeles för sent ute. Men det blev ett infall i sista minuten och nu är känslan att det är helt rätt att hoppa på tåget, säger hon.

Mikaela Eliassons bidrag heter “grön macka”. Den är unik på det sättet att den bara består av två råvaror, potatis och gul lök. Hon har också lagt mycket fokus på hållbarhet.

Foto: Pressbild

–Den är helt vegansk och består enbart av ekologiska råvaror. Hållbarhetstänket som jag har i min macka är något som juryn kommer lägga stor vikt på, då det är temat för tävlingen, säger hon.
Tävlingen i sig kommer vara under stor tidspress. På 45 minuter ska deltagarna göra 20 stycken likadana mackor, i Mikaela Eliassons fall den “gröna mackan”.

–Det enda som får tas med till tävlingen är brödet och eventuellt protein, allt annat måste göras på plats. Det kommer bli tight så klart.

Blir en del träning innan
Men tidspressen är något hon lärt sig uppskatta och hantera under sina år i yrket.

–Jag presterar bra i högt tempo. Men samtidigt kommer jag vilja vara säker på alla moment redan innan tävlingsdagen, så det kommer bli en del träning fram tills den 10:e november, säger Mikaela Eliasson.

Yrkesmässigt har hon avancerat sedan tiden på Vallentuna Stenugnsbageri. I oktober 2019 fick Eliasson jobb på Haga Schweizeri som ligger inne på Nordiska Kompaniet i Stockholm, först som kock men nu som kökschef.

–Det är så kul, jag trivs väldigt bra där. När jag skulle skicka in min anmälan så fick jag också mycket hjälp av min chef med skapandet av mackan, säger hon.

Konkurrens i tävlingen fick hon se under en pressträff för några veckor sedan. Hon kommer tävla mot sju andra men även om samtliga bidrag är välgjorda, har hon fortsatt ett stort självförtroende när det kommer till sitt eget bidrag.

–Jag har även gått igenom tidigare bidrag från föregående år och det känns inte som att någon gjort en sådan här, ursäkta uttrycket: “hållkäftenmacka”. För den är väldigt “moffig”, säger Mikaela Eliasson.

Med moffig menar hon en macka som, “kramar en när man äter”.

–Den har mycket av allt. Krispighet, syrlighet och söthet. Det är en sådan macka som man längtar efter att få sätta tänderna i, säger hon.

Avslutningsvis, är du inte nervös inför en så stor tävling?

–Gud ja, jag är jättenervös. Men tror på mackan, konceptet och mig själv, avslutar Mikaela Eliasson.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *