Nationaldagen firas digitalt på hemsidan vallentuna.se

Nationaldagen firas digitalt på hemsidan vallentuna.se

DIPLOM. Bibliotekschefen Marie Gustavsson visar upp det fina diplomet som illustrerats av Vallentunakonstnären Emelie Östergren. Diplomet ska också signeras av Vallentunas kommunalråd, Parisa Liljestrand (M).
Foto: ROFFE ANDERSSON

På nationaldagen brukar Vallentuna kommun bjuda in till ett firande vid Vallentuna kulturhus. Men i år ställs det in.

Istället bjuds alla kommuninvånare in att fira 6 juni digitalt på vallentuna.se och i flera digitala kanaler.

Klockan 12.00 på lördag är det dags. Då sänds ett förinspelat program. Kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M) kommer att hålla tal, liksom kulturnämndens ordförande Helena Klange (KD). Det blir också ett uppträdande med Vallentuna musikklasser och kulturskolans lärare som kommer att spela något.

–Klockan 13.00, direkt efter nationaldagsfirandet, sänds också utdelningen av Greta Persson-stipendiet. Det är en summa pengar som varje år delas ut till en ung person i Vallentuna som studerar sång eller musik, berättar Anders Dahlgren, chef för kulturenheten på Vallentuna kommun.

Precis som i många av landets kommuner är nationaldagen också ett tillfälle då nya, svenska medborgare välkomnas. Förra året var det 116 Vallentunabor som blev svenska medborgare och som nu hälsas välkomna.

–I år kan vi tyvärr inte ha någon traditionell medborgarskapsceremoni för de nya medborgarna och deras anhöriga, utan istället skickar vi hem ett medborgarskapsbevis till var och en, berättar Marie Gustavsson, bibliotekschef i Vallentuna.

Årets medborarskapsbevis har motiv målat av den Vallentunabaserade konstnären Emelie Östergren. Varje bevis undertecknas av kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, innan det skickas iväg.

–Under nationaldagen är också biblioteket öppet som en vanlig lördag, 10-16, så alla är välkomna in för att sitta och läsa eller låna böcker, säger Marie Gustavsson och tillägger:

–Om det blir möjligt att under hösten bjuda in alla nya medborgare till kulturhuset, så ska vi göra det, men vi vet inte om det kommer att vara möjligt att samlas mer än 50 personer. Vi tycker att det vore roligt att träffa alla nya medborgare och välkomna dem under detta år, men annars är ett alternativ att göra det samtidigt med medborgarskapsceremonin nästa år.

Det digitala nationaldagsfirandet kan man bland annat följa på vallentuna.se och på facebook.com/vallentunakommun.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *