Nu finns sommarjobb att söka på kommunen

Nu finns sommarjobb att söka på kommunen

FIXA POOLER. Att jobba på Kvarnbadet brukar vara populärt på somrarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Jobba på Kvarnbadet eller leka med barn? Fram till den 22 mars går det att söka någon av de hundra tjänster som kommunen ordnar till ungdomar. Men förra året fick bara var fjärde ett jobb.

I måndags öppnade ansökan till de sommarjobb som kommunen ordnar i sina verksamheter. Hundra platser finns till tre olika perioder om tre veckor var. Redan under första dagen kom 88 ansökningar in.
– Man kan få jobb inom förskola, fritids och som vaktmästare. Det blir också en satsning som heter läslyftet, då sommarjobbare arbetar med läsning för unga. Det går också att få arbete inom äldreomsorgen eller på Kvarnbadet, berättar Ylva Hedberg, enhetschef för integration och studie- och yrkesvägledning på kommunen.
Men den vars föräldrar kanske sommarjobbat med en gammal klassiker – rensa ogräs och sköta parker – får nobben. Parkskötsel sköts av privata bolag i kommunen, och sommarjobben är bara på kommunala verksamheter. Förutom ett undantag, som kallas entreprenörskap.
– Då får man ett startbidrag på 2 000 kronor och en veckas utbildning, sedan ska man driva företag i några veckor, berättar Ylva Hedberg.

Tillverkade egen glass
Tidigare har det funnits visst missnöje med att företagarna inte får lön. Andra sommarjobbare drar in 85,40 kronor i timmen, inklusive semesterersättning.
– Det ska man välja för att man brinner för det. Förra året fanns bland annat företag som tog fram ett klädmärke, ett annat jobbade med recycling, säger Ylva Hedberg.
Men vill man bli riktigt framgångsrik som företagare finns ett exempel från Nacka. Där tillverkade ett gäng egen glass, som de sålde på badstranden.
– Och om de sålde glass! De fick slita hårt med långa dagar, men de fick hyfsat betalt.

Det som öppnat nu är en intresseanmälan för sommarjobb, som man fyller i på kommunens hemsida senast den 22 mars. Därefter får de 100 som fått en plats söka mer specifikt var man vill hamna – men även där sköts tilldelningen med lottens hjälp.
Att arbeta med sommarjobbare är roligt, tycker Ylva Hedberg.
– Det är mycket glädje men också en del sorg för dem som inte får sommarjobb. Men vi hjälper dem som inte får, att skriva cv och att leta jobb.
Eftersom det gått fyra sökande på en plats vill Ylva Hedberg uppmana alla att även söka andra sommarjobb.
– Det krävs planering och att vara ute i god tid, är tipset.
Det är bara ungdomar som är skrivna i Vallentuna mellan 16 och 19 år som kan söka kommunens sommarjobb.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *