Nu kan sprutorna tas i skolan som vanligt vaccin

Nu kan sprutorna tas i skolan som vanligt vaccin

FIXAT. Allt fler yngre kan nu räkna in sig som vaccinerade mot Covid -19.
Foto: ADOBE

I slutet av denna vecka startar vaccinering av 12-15-åringar på Vallentunas skolor.

Föräldrar har fått information och samtyckesblankett och hälsodeklaration har skickats med hem. Har barnet två vårdnadshavare ska båda skriva på, för att vaccinet ska kunna ges i skolan.

–Regionen har upphandlat olika entreprenörer som ska ge vaccinet och i Vallentuna är det Prosalus, berättar Karina Karlsson, verksamhetschef för centrala elevhälsan i Vallentuna kommun.

Alla vårdnadshavare som har barn i åldern 12-15 år på någon av Vallentunas skolor, även de fristående, har blivit informerade om vaccinationen. Som förälder behöver man inte, men får, följa med sitt barn till skolan.

–Det är personalen på skolan och skolsköterskan som står för identifiering av barnet. Det skulle bli tidsödande för en stor grupp föräldrar att följa med sitt barn, så därför har regionen beslutat om att skicka ut samtyckesblankett och sedan erbjuda vaccination på skolorna, säger Karina Karlsson.

Alla dörrar öppna
Sedan början av oktober finns möjligheten för 12-15-åringar att vaccinera sig genom att boka en tid via appen Alltid öppet. När så sker behöver en målsman följa med sitt barn, både för att intyga barnets identitet och eftersom personalen inte gör en mognadsbedömning i den här åldersgruppen. För 16-17-åringar som vaccinerar sig gäller sedan tidigare att en mognadsbedömning kan göras på plats, om tonåringen vill vaccinera sig och inte har vårdnadshavares samtycke.

–Alla dörrar är öppna för vaccinering för 12-15-åringar, både genom att boka tid via regionen och på skolorna, och några väljer också att inte låta sina barn vaccinera sig, berättar Karina Karlsson.

Har du hört föräldrar som är skeptiska till att barn ska vaccineras mot covid -19?

–Ja, Vallentuna är en spegel av hela samhällsdebatten. Min tolkning är att vissa är skeptiska och oroliga, vissa oroar sig inte alls. En del tycker att det gått alldeles för långsamt med att börja vaccinera 12-15-åringar och en del har synpunkter på att det sker i skolans kontext.

Vaccinet som ges till barn i två doser är från Pfizer BionTech. Det är det vaccinet som är det mest studerade i åldern 12-15 år och som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *