Nu ökar leveranserna av vaccin

Nu ökar leveranserna av vaccin

NÅLSTICK. Många som väntat länge får ny äntligen vaccinera sig.
Foto: ROFFE ANDERSSON

I Vallentuna går nu åter antalet smittade ner, samtidigt som fler blir vaccinerade mot covid -19.

Nu är det också möjligt för alla som fyllt 74 år, födda 1946 eller tidigare, att boka tid för vaccinering. Antingen på sin egen vårdcentral, eller vid de fyra övriga vaccinationsmottagningar som har öppet i regionen.

Under påskhelgen fanns det till och med flera lediga tider på två av de mottagningsställen som öppnade upp först av alla för 74-plussarna – både Stockholmsmässan i Älvsjö och Täby kommunhus hade lediga tider.
En anledning till att det fanns många lediga tider kan vara bristen på information om hur man bokar tid digitalt, och att långt ifrån alla som nu har möjlighet att vaccinera sig, har fått hem ett brev om det. Breven skickas ut de närmsta två veckorna och där står hur man ska gå till väga när man kontaktar sin vårdcentral. En del vårdcentraler väljer också att direkt kalla sina listade patienter till en vaccinationstid.

Nu har drygt 10 procent av alla invånare i region Stockholm fått minst en dos vaccin och den här veckan väntas många fler leveranser av vaccin nå Sverige än vad som varit fallet på länge.
I april ska antalet levererade doser till Sverige nästan fördubblas – från drygt 1,2 miljoner doser i mars till drygt 2,1 miljoner i april – enligt den prognos som Folkhälsomyndigheten gör.

Mer smittsam
Fram till vecka 12 hade 10,5 procent eller 2667 personer, fått minst en dos vaccin i Vallentuna. Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha fått minst en dos fram till den 15 augusti.

Den senaste tiden har antalet inlagda på iva ökat, detta trots att data som mäter hur människor rör sig, visar att många fortsatt väljer att avstå från resande och att jobba hemifrån. Att smittspridningen är fortsatt hög tros bero på den brittiska mutationen som tagit över och som är mycket mer smittsam än tidigare varianter av covid -19.

Råden från region Stockholm och Folkhälsomyndigheten är därför desamma som tidigare: Fortsätt att hålla avstånd, minst två meter både inomhus och utomhus, tvätta och sprita händerna ofta, fortsätt att jobba hemifrån och minimera kontakten med andra utanför det egna hushållet. Om någon i familjen har symtom rekommenderas det att alla i familjen stannar hemma. Att den som har symtom som varar mer än 24 timmar tar ett prov, och om provet är positivt för covid-19 måste alla i familjen stanna hemma i en vecka efter att provet togs.

Den senaste tiden har det kommit rapporter om bedrägeriförsök där äldre blivit uppringda och ombetts lämna ut sitt BankID eller kontonummer för bokning av vaccin. Viktigt är att aldrig lämna ut detta till någon och att göra en polisanmälan, om man får ett sådant samtal, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Dessa vaccineras nu
Vaccineringen av fas 2 är påbörjad, samtidigt som vaccinering också sker av dem som ännu inte är klara i fas 1.

Fas 1: Särskilda boenden för äldre, de som har hemtjänst, personal som arbetar nära dessa personer, vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2: De som är 65 år och äldre, personer med vissa listade sjukdomstillstånd, personer som är 18 år eller äldre som får insatser enligt LSS. Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Aktuell information om vaccinationerna finns på 1177.se Med appen Alltid öppet kan nu alla födda 1946 och tidigare boka tid för vaccination. Brev om hur man kontaktar sin vårdcentral skickas ut de närmsta veckorna.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *