Nu öppnar Träffpunkten igen

Nu öppnar Träffpunkten igen

TILLBAKA TILL LOKALEN. Efter flertal utomhusaktiviteter kan nu Anette Fahlcrantz planera för aktiviteter inomhus igen.
Foto: DANIEL BERGHOLM

Nu öppnar Träffpunkten igen för inomhusaktiviteter på Allévägen i Vallentuna.

Startskottet blir ett ordentligt tårtkalas efter ett och ett halvt år av stängda dörrar.

– Många har längtat så mycket efter att få komma hit, man vill bara ses, säger Anette Fahlcrantz, samordnare på Aktiv fritid.

Flera olika mötesplatser
Idag den 16 september öppnar Träffpunkten återigen upp för aktiviteter och sociala sammankomster.

Sedan pandemin slog till har de äldre i samhället fått ta den hårdaste smällen. Under lång tid har en av de viktigaste samlingsplatserna i Vallentuna för just den målgruppen, Träffpunkten, inte kunnat hålla öppet.
–Vi har försökt öppna ett flertal gånger men då har en ny våg kommit och vi har fått backa igen. Samtidigt har man respekt för viruset och försökt lösa det på andra sätt, säger Anette Fahlcrantz, 49 år, samordnare på Träffpunkten.

Sedan tidigt i våras har i stället Träffpunkten anordnat en utomhusaktivitet varje vardag. Det har varit bingo, trädgårdsspel, gympa med mera på olika ställen i kommunen. Det har gjort att det ändå har gått att vara med i ett socialt samband, men på ett säkert sätt.

–Vi har hela tiden arbetat med att försöka få till olika mötesplatser, säger hon.

För att motverka den ensamheten som uppkommit så har det varit viktigt att det funnits en tid och plats dit folk har kunnat ta sig för att ändå träffa människor.

–Vi har märkt att det har räckt med att äldre kunnat komma och prata med oss i 10 minuter så har det kunnat rädda hela veckan. Sen har vi också haft telefonsamtal och individuella lösningar parallellt, menar hon.

Gemensam öppningsdag
Men nu är det alltså dags att öppna upp Träffpunkten igen. Sedan Anette Fahlcrantz började i januari så har det varit låst läge, men genom en risk och konsekvensanalys som gjorts nyligen så har det beslutats att den 16 september blir återöppningsdatumet.

–Vi har planerat det så att det blir samma dag som Kårstaträffen öppnar. Mellan 10-15 kommer vi servera gratis kaffe och tårta på Allévägen. Vi hoppas även att det är fint väder så att vi kan duka fram utomhus, säger hon.

Tanken är sedan att det ska vara dagliga aktiviteter inne på Träffpunkten under hösten. Men det viktigaste är att få folk ska våga komma dit.

–Vi vet många som längtat så mycket efter att bara få sätta sig ner med en kaffe och lite kortspel. Man kräver inte så mycket mer just nu, man vill bara ses, säger Anette Fahlcrantz.

Nu hoppas de att torsdagen blir en ordentlig nystart. Det finns inga krav på att man ska vara vaccinerad utan där ligger ansvaret på en själv.

–Vad vi däremot ställer krav på är att man håller ett omsorgsfullt avstånd på plats och att man inte ska komma hit om man känner sig sjuk. Annars vill vi att alla ska känna sig välkomna och att ingen ska tänka att det här är till för någon annan, säger hon.

Redan när Vallentuna Nya är på plats så har människor börjat slå sig ner i det fina sensommarvädret på uteplatserna och dragit igång lite hederligt kortspel.

–Det tillhör just nu en av våra ute-aktiviteter. Bord- och kortspel har varit ett önskemål och då försöker vi bemöta det. Nu är det ett gäng som brukar komma hit på torsdagar och får en chans att återigen vara sociala, avslutar Anette Fahlcrantz.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *