Nu övar Össeby kyrkokör igen – fast utomhus

Nu övar Össeby kyrkokör igen – fast utomhus

NU KÖR DE IGEN. Össeby kyrkokör höjer stämningen utomhus, på behörigt avstånd till varandra.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter två månaders uppehåll kunde Össeby kyrkokör inte vänta längre.

Nu är de igång och övar igen – utomhus och med behörigt avstånd från varandra träffas de varje onsdagskväll vid Vada församlingshem.
–Nu senast var vi ett 20-tal. Vi började med röstgympa och teknikträning och sedan sjöng vi glada vårsånger. Det är lite svårt att sjunga utomhus, för man hör bara sig själv, men det känns hoppfullt att ha startat igen, säger körledaren Inger Nordebo Dahlkvist.
Hon tog över Össeby kyrkokör när hon för tre år sedan anställdes som organist i Össeby församling. Då var de åtta stycken i kören, idag är de över 30. Den yngsta är i 20-årsåldern och sedan finns hela spannet uppåt representerat.

–När jag kom till församlingen hade de inte haft något livaktigt körliv på länge, så därför tyckte många att det var jobbigt nu när det stannade upp igen, i och med coronakrisen.

Inger Nordebo Dahlkvist är en riktig körentusiast. Som mest har hon lett nio olika körer. Össeby kyrkokör sjunger allt från popmusik och visor till klassisk musik. Två gånger per år framför de en konsert. I vår skulle de ha haft en stor konsert och uppfört Vivaldis ”Gloria”, men som så mycket annat i dessa tider fick konserten ställas in.

–Det som är så fantastiskt med körsång är att man träffar människor som man aldrig skulle ha träffat annars. Här bryr sig ingen om klädsel, jobb eller lön. Vi har roligt och vi skapar något tillsammans, säger Inger Nordebo Dahlkvist.

Planerar drive-in-allsång
Össeby kyrkokör består både av ”gamla körrävar” och några sångare från stan, som tidigare sjungit med Inger och tar sig ut till Vallentuna för att få sjunga med kören. De är en amatörgrupp, men de siktar högt. De övar två och en halv timme varje onsdagskväll.

–Vi jobbar hårt och det ger resultat. Körmedlemmarna märker hur de kvalitetshöjer sig. Den som vill vara med i kören behöver inte vara proffs, men man måste kunna sjunga och det är ingen drop in, utan kören är som ett lag. Alla måste komma. Men så blir det väldigt fina resultat också, säger Inger Nordebo Dahlkvist.

Kören sjunger acappella, men vid konserter framträder de tillsammans med musiker och solister.

I sommar är planen att köra drive-in-allsång vid Vada kyrka. Någon gång i mitten av juli och en gång i augusti.
–Då tar vi med en ljudanläggning, mickar och några musiker. Vi kommer inte att dela ut några sånghäften utan man får sjunga utantill så mycket man kan.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *