Nu satsar kommunen på rörelse för yngre barn

Nu satsar kommunen på rörelse för yngre barn

KUL SPORT. Idrottens dag på Vallentuna IP har blivit en kul traditionell dag där barn kan prova olika idrotter.
Foto/Arkiv: UFFE LINDEBORG

Nu skiftar kommunens arbete med barns idrott och kultur fokus. Akademierna, som låtit högstadieungdomar prova idrott och kultur, läggs ner – medan lågstadiebarnen får prova på nya aktiviteter.

Satsningen på akademier var tänkt att locka ungdomar till idrottens värld. Elever i sjunde och åttonde klass fick under 80 minuter varje vecka välja bland olika sporter, bland annat tennis och taekwondo, eller ha lektion i till exempel bild eller teater.
”Syftet är att ge elever mer rörelse, idrott och kultur inom den ordinarie skoldagen”, står det att läsa på kommunens hemsida. Där står också ”Nu fortsätter satsningen och kommer att byggas ut till fler årskurser under läsåret 2019/2020”. Men efter två år är det nu slut med akademierna.
– Högstadieeleverna har i genomsnitt fått 45 minuter extra tid för ämnet idrott- och hälsa i veckan i och med förändringar i läroplanen. Vi ser att det fångar upp de eleverna, säger Helena Henrikson som jobbar i arbetsgruppen för idrott och kultur på barn- och ungdomsförvaltningen.

Därför väljer nu kommunen att satsa på de yngre barnen. Förskoleklass får simning och årskurs ett jobbar med ett digitalt dansprogram som används för att avbryta stillasittande under lektionerna.

Barn i årskurs två och tre får delta i Like, ”lek, idrott, kultur ger energi”. Inom Like får eleverna prova fyra aktiviteter under ett läsår, i samarbete med föreningslivet och Kulturskolan.
– Det finns 14-15 olika aktiviteter så det ser lite olika ut från skola till skola. Tanken är att barnen ska få prova på både idrott och kultur, säger Helena Henrikson.

För fjärde- och femteklassare pågår ett projekt där fritidspersonal ska utbildas i friluftsliv för att kunna ta med eleverna ut i naturen.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *