NYHETER 2021-03-18 KL. 10:10

Nu ska Vallentunasjön dammsugas

Av Hege

Nu ska Vallentunasjön dammsugas

SJÖSTÄDNING. Frida Hellberg som är vattensamordnare på Vallentuna kommun berättar om planerna på att dammsuga Vallentunasjön i höst.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kommunen har fått 1,5 miljon i bidrag från Östersjöfonden för att rena sjön. Metoden går ut på att ta bort en del av bottensedimentet genom en sorts dammsugare, och kallas lågflödesmuddring.

– Det är en flotte som har en undervattensutrustning, två sugvalsar som ser ut som två papiljotter som går över botten som suger in de översta fem centimetrarna av bottenslammet, berättar vattensamordnaren Frida Hellblom.
Men det gäller att inte ha för kraftigt sug.
– Då grumlar man vattnet och rör runt för mycket. Det här är som att ha dammsugaren på minimum, säger Frida Hellblom.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Övergödning
Att man vill ha upp sedimentet, alltså materialet som ligger på botten, beror på att fosforn sitter på lerpartiklarna och det är fosfor man vill ha bort för att minska övergödningen och få bättre sikt. Materialet forslas till ett system med tre bassänger, där de tyngsta partiklarna faller till botten i bassäng ett och två. Vattnet i bassäng tre går tillbaka till sjön, medan leran ska användas att odla med.
– Det är inte förorenat, men det är inte heller riktigt så att man vill odla romansallat i. Men vi har varit i kontakt med kommunens avfallsbolag Sörab som vill använda materialet som marktäckningsmaterial för att få vegetation att ta sig, säger Frida Hellblom.
Dammsugarmetoden är utvecklad av ett företag associerat med KTH.
– Vi lånade en maskin och testade metoden under en vecka för ett par år sedan, och det fungerade bra. Nu har vi köpt en egen och de håller på och bygger ihop den.

Men åtgärden börjar inte förrän i augusti.
– Vi ska göra muddringen vid Ormstaåns utlopp och där finns både fåglar som häckar och fiskar som leker.
Förhoppningen är att få upp 200 kilo fosfor under de tio höstveckor som dammsugaren är på.
Även utfiskningen av vitfisk ska fortsätta. Den går ut på att ta upp fisk som äter djurplankton, så att djurplanktonen ska kunna äta växtplanktonen som grumlar sjön. Även den metoden befriar sjön från fosfor.
– Man brukar säga att runt en procent av fisken är fosfor, och i snitt tar vi upp 17 ton fisk per år. Det blir 170 kilo fosfor, säger Frida Hellblom.