Nu slipper de åka iväg till rastgårdar

Nu slipper de åka iväg till rastgårdar

EFTERLÄNGTAD PLATS. Cornelia och Monica Wastezon och dvärgpinschern Pixel njuter av att komma ut i nya hundrastgården.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Nu har äntligen den första hundrastplatsen tillkommit – men många har reagerat negativt på grund av utformning och storlek.

–Reaktionerna har varit väldigt negativa, säger Monica Wastezon, hundägare.

Monica Wastezon, 35, med dottern Cornelia Wastezon, 11, kan äntligen leka med sin ettårige dvärgpinscher Pixel, i en hundrastgård i Vallentuna. Det är den första som anlagts i kommunen och det har kommit som en lättnad för många hundägare.

Lokaliseringen av hundrastplatsen. Skärmklipp från Google maps.

På en solig äng kutar Pixel runt i ett rasande tempo påhejad av Monica och Cornelia.
För Monica, som för inte så längesedan skaffade familjens hund, har det varit jobbigt att kommunen tidigare helt saknat hundrastgårdar.
– Det är något som vi länge saknat. Nu när den äntligen dök upp så har vår första reaktion varit att det känts helt fantastiskt, och så välbehövligt.

“Blir en möjlighet att hälsa på någon man annars aldrig skulle hälsa på”

När familjen varit hemmasittande så pass mycket i dessa tider, så har det varit viktigt att kunna komma ut med Pixel.
– Jag personligen älskar att få komma ut i naturen. Att få vara ute med hunden på det här viset är också ett sätt att kunna träffa andra hundägare på ett smittsäkert sätt. Det blir en möjlighet att kunna hälsa på någon man aldrig skulle hälsa på annars, säger Monica.

Att Vallentuna helt saknat rastgårdar har länge varit frustrerande för många hundägare i kommunen. Lösningen för familjen Wastezon blev att åka till andra kommuner.
– Vi har väl känt oss tvungna att åka ifrån Vallentuna i brist på rastgårdar. Då har vi framförallt valt att åka mycket till Täby IP, där det bokstavligen kryllar av hundar, säger Monica.

“Känns ogenomtänkt”
Samtidigt som det är positivt att kommunen byggt den första rastgården, så anser både Monica och dottern Cornelia att den kunde gjorts betydligt bättre.
– Nu är det bara en kal plats utan speciellt mycket som är roligt varken för oss eller Pixel. Parkbänkarna som är till för hussar och mattar är också utanför inhägnaden, vilket bara känns ogenomtänkt, säger Monica.

Reaktionerna har varit blandade och många på sociala medier har varit rent kritiska till bygget, trots att det samtidigt varit välbehövligt.
– Jag har sett att reaktionerna på bland annat Facebook varit väldigt negativa. Eftersom det liksom bara är en gräsyta. Det enda roliga är väl de färgglada parasollen som ska ge hundarna skydd från solen. Det är väl ett första steg i alla fall, säger Monica.

Skillnaderna mot Täby IP är också markant.
– Där är det mycket bättre och där finns det flera hinder och många andra roliga inslag. Det finns också olika avdelningar för stora och små hundar. Det är något som Vallentuna skulle kunna lära sig av, avslutar Monica Wastezon

Text: Daniel Bergholm
Foto: Roffe Andersson

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *