Nu vill grannarna att kommunen säljer sina tomter i Haga

Nu vill grannarna att kommunen säljer sina tomter i Haga

VILL SE MER ”ACTION”. Lennart Skoghagen undrar, liksom flera andra boende i Haga, varför det dröjer med försäljningen av kommunens tomter.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Boende i området är kritiska till kommunens oförmåga att agera i ärendet

Boende i området Haga 3 har bott på en byggarbetsplats i sju år. Nu vill de se ljuset i slutet på tunneln genom att kommunen säljer områdets sista tomter så att byggandet kan ta slut. Men kommunen ger inga besked.

Under sju års tid har inflyttningen i Haga 3 pågått. Det innebär att boende får stå ut med ljud från byggen, byggdamm och tung lastbilstrafik år efter år.
– Vi vill ha området klart. I ett sådant här område bygger inte alla på en gång, vilket gör att det är en konstant byggarbetsplats, säger Haga-bon Lennart Skoghagen som representerar boende i området i detta ärende.

Redan 2019 var han i kontakt med kommunen för att de sista nio kommunägda tomterna skulle säljas och bebyggas snarast, men inget har hänt. Nyligen skrev en majoritet av de boende under på en namninsamling för att få tjänstemännen att agera. Kommunens svar var att tomterna kräver sanering plus att det krävs en del mindre anläggande av infrastruktur.
– Men vid tidigare försäljningar har det varit krav på att köparen tar hand om eventuell sanering. Det är inte så svårt, jorden skrapas bort och skickas till deponi, säger Lennart Skoghagen.
Han menar att om det skulle vara saneringen som sätter käppar i hjulet för försäljning finns det fortfarande sju av nio tomter som inte behöver saneras.
– Och det behöver inte göras en ny miljöundersökning, det är redan gjort.

Brist på personal
När det gäller infrastruktur, att det eventuellt behöver byggas en skaftväg, gäller det troligen två tomter.
– Om de här fyra problemtomterna mot förmodan behöver någon typ av handpåläggning från kommunen går det fortfarande att sälja samt bebygga övriga fem tomter, säger Lennart Skoghagen.
Men mark- och exploateringschefen i kommunen, Kristofer Uddén, säger att han fått informationen att sanering och infrastruktur krävs. Och att sälja mark som behöver saneras till privatpersoner vill inte kommunen göra.
– Det är rätt olämpligt, då ska man ha med proffs att göra. Visst går det att sälja till professionella byggherrar men så har inte planen sett ut tidigare, det finns ett värde i att sälja via mäklare så att man får köpa och bygga eget, säger Kristofer Uddén.
Just nu finns ingen projektledare för Haga 3 på kommunen.
– Jag kan inte riktigt svara på när en sådan kommer på plats. Vi har brist på personal, helt enkelt, men nu ska en projektledare tillsättas så snart det går.

Boende i Haga 3 kontaktade kommunen redan 2019 – varför har inget hänt?
– Jag kan inte svara på det. Vi har svårt att få bemanning, men nu ska vi sätta igång det här så fort det går.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *