Nu vill Röda korsets second handbutik öppna igen

Nu vill Röda korsets second handbutik öppna igen

VILL ÖPPNA. Butiken har varit stängd sedan mars månad, nu hoppas Röda Korset på att fler volontärer kan ställa upp så att de kan öppna igen.
Foto: JOCKE LINDEBORG

Söker volontärer som inte tillhör någon riskgrupp

Har du lite tid över, tycker om att träffa människor och vill jobba tillsammans med andra för att bidra till en bättre värld?

Då är du välkommen att komma och jobba som volontär i Röda korsets second handbutik i Vallentuna.

–Vi har inte haft öppet sedan mitten på mars. Då blev det totalstopp i vår verksamhet, eftersom vi alla, frivilliga som brukar jobba i butiken, antingen tillhör en riskgrupp eller har en anhörig som också gör det, berättar Anne-Marie Krafft Karlsson, ordförande i Röda korsets Vallentunakrets.

Nu till sommaren planerar man att öppna upp butiken igen och hålla öppet minst två gånger i veckan. Därför önskar man kontakt med nya, frivilliga som kan tänka sig att hjälpa till.
–Alla är välkomna, det behövs inga särskilda kvalifikationer. Kassavana kan vara bra att ha, men annars lär man sig det snabbt. Pensionärer är välkomna, om de kan vara ute bland folk, säger Anne-Marie Krafft Karlsson.

Tufft trots hyresrabatt
Eftersom Kupan second handbutik de senaste två månaderna varken kunnat ta emot saker, eller ha öppet för försäljning, har inkomsterna helt uteblivit. Hyran för lokalen har däremot kvarstått och trots att hyresvärden Fastpartner har gett Second handbutiken en hyresrabatt på 50 procent under maj, juni och juli, brådskar det med att få in pengar.

–De pengar vi fått in har vi varit väldigt duktiga på att skicka iväg till hjälpverksamhet, det gör att vi nu bara har pengar kvar till hyra så att vi klarar sommaren. Efter första september har vi inte mycket kvar. Vi är lite oroliga men vi tror att Röda korset centralt har en buffert till oss, säger Anne-Marie Krafft Karlsson och tillägger:

Ska skaffa plexiglasskiva
–Varje år brukar vi samla in mellan 600 000 och 800 000 kronor till Röda korsets katastrofbistånd. Butiken går jättebra när den är öppen. Utan att förhäva sig så är det så att många åker ganska långt för att komma till vår kupa. Vi kan verkligen vara stolta över våra duktiga damer, och ett par herrar, som jobbar här frivilligt.

På Kupan Second handbutik säljs allt från möbler och husgeråd till datorer och telefoner.

–Det är spännande att botanisera i allt som kommer in och det brukar kunderna tycka också.

När butiken öppnar upp igen vidtas olika åtgärder för att minimera smittrisk. Det kommer att finnas en plexiglasskiva vid kassan och en volontär får till uppgift att stå vid dörren och hålla koll på hur många besökare som släpps in åt gången.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *