NYHETER 2021-03-31 KL. 14:46

Nu vill staten "folkbokföra" hästarna

Av Hege

Nu vill staten

KOLL PÅ PAPPER. Katarina Brozin kan lägga in passen i ett kassaskåp på Söderby Gård.
Foto: ROFFE ANDERSSON

För att göra det enklare att spåra smitta bland hästar gäller nya regler från i vår. Bland annat ska hästen registreras på en adress för att underlätta smittspåring.

Den där sloganen ”Vallentuna – var femte invånare är en häst” var aldrig officiell. Men snart kan det gå att ta fram riktiga siffror som kanske ger sloganen rätt. EU:s nya djurhälsoförordning kräver nämligen att alla hästar från och med den 21 april ska vara skrivna på en adress, och då går det att räkna hur många som bor just i Vallentuna.
– Bakgrunden är att EU tagit fram en förordning som ska förebygga smitta bland djur. Samtliga EU-länder ska få bättre koll på var djuren befinner sig för att minska smittspridning av allvarliga sjukdomar. De här reglerna finns redan för lantbruksdjur men gäller nu alla djurslag där häst är en stor målgrupp, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket.
Men det är inte hästägarens ansvar att anmäla sin hästs adress, utan den som driver stallet där hästen står. Det ger merarbete för den som driver stall.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Misstänker baktanke
På Söderby gård i Lindholmen finns plats för 50 hästar. Där blir det en hel del administration för stallchefen Katarina Brozin inför det att nya regler börjar gälla.
– Det blir väldigt mycket administrativt jobb att registrera alla. Jordbruksverket säger att man ska kunna spåra smitta lättare. Jag misstänker att de har en baktanke att kunna samköra sitt register med länsstyrelsens register för att komma åt de som driver verksamhet utan tillstånd. Det skulle vi som är en godkänd anläggning tycka vore bra, det är jättemånga stall som inte är godkända, säger Katarina Brozin.
Om det förhåller sig på det viset vet inte Sofia Wessman.
– Nej, det är inget som varit uppe än så länge.
Reaktionerna från stallen runt om i Sverige har varit blandade.
– Många tycker att det är positivt att man kan jobba med smittspårning och prevention. Men det är inte alla som tycker att det är jätteroligt att registrera sig. Initialt har det varit några buggar i tjänsten och vi arbetar för att lösa dem, det har så klart inte varit så roligt om man fastnat i systemet, säger Sofia Wessman.

Riskerar böter
Dock vill hon flagga för att det mycket väl kan bli så att deadline för registrering skjuts upp.
– EU-kommissionen har varit sena med regelverket och det har kommit signaler om att sista registreringsdag skjuts upp till mitten av oktober, men beslut fattas nästa vecka.

Det finns fler krav på stallen nuförtiden. Bland annat ska hästens pass alltid finnas där hästen är, och inte till exempel i hästägarens hem. Kravet på att hästens pass finns på plats har gällt ett bra tag på Söderby redan.
– Vi ska kunna ta fram hästpassen om länsstyrelsen frågar efter dem. Vi åker på böter om vi inte kan visa upp passen, säger Katarina Brozin.

På Söderby går det att förvara passet i ett kassaskåp eller i ett eget skåp som låses med kod som den som driver stallet har tillgång till. Om inte passet finns på plats kan stallägaren åka på böter.
– Vi har friskrivit oss så att om vi inte kan ta oss in i skåpet för att vi har fel kod blir det hästägaren som får stå för böterna, säger Katarina Brozin.

Fakta/ Animal Health Law
Den 21 april börjar EU:s nya djurhälsoförordning att tillämpas.
Senast den 21 april ska den som driver en anläggning med landlevande djur eller avelsmaterial ha registrerat sin anläggning. Dock kan datumet skjutas upp, sannolikt till oktober.
Registreringskravet gäller alla djur som lever på land, förutom sällskapsdjur i privata hem.
Även höns ska registreras.