Är du född mellan 1994 och 1999 och har inte vaccinerat dig mot HPV? Då kan du göra det gratis. Region Stockholm har förlängt möjligheten till gratis vaccination ända till 30 juni 2025.
– HPV kan utvecklas till cancer. Det här är ett av få vaccin som skyddar mot en väldigt farlig sjukdom som kan få stora konsekvenser för den som drabbas, säger Hanna Milerad.
Hon är läkare och medicinskt ansvarig på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland. HPV är en mycket smittsam, sexuellt överförbar virussjukdom.
– Den smittar via olika typer av sex, inte bara via samlag, poängterar Hanna Milerad.
Sedan 2010 erbjuds alla flickor i femte eller sjätte klass vaccination mot HPV och sedan 2020 erbjuds även pojkar vaccinet. Att vaccinet ges tidigt är för att det är bra att vaccinera sig innan man debuterar sexuellt.
Ger bättre skydd
Anledningen till att man nu erbjuder alla kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 att vaccinera sig gratis mot HPV, är för att bara ungefär hälften i denna grupp har vaccinerats i skolan.
– Då gav vaccinet inte heller ett lika bra skydd. Det vaccin vi har idag ger ett bredare skydd, berättar Hanna Milerad.
Orsaken till att pojkar i åldersgruppen 1994-1999 inte erbjuds gratis vaccin, är för att det tidigare inte fanns evidens för att vaccinera pojkar. Det finns det nu och Folkhälsomyndigheten har nyligen gått ut med information om att killar också bör vaccineras. Det är därför bara en tidsfråga innan de också kommer att erbjudas gratis vaccin, berättar Hanna Milerad.
Vill uppnå flockimmunitet
Att man erbjuder gratis vaccin till alla födda 1994-1999 är också för att man sett att det är i den här åldern som det är störst smittspridning av HPV.
– Vårt nationella mål är att utrota HPV. Om 70 procent i den här åldersgruppen vaccinerar sig, då får vi en flockimmunitet. Det innebär att andra åldersgrupper får en effekt av detta, i och med att spridningen av viruset upphör, förklarar Hanna Milerad.
HPV-viruset kan leda till cellförändringar hos den som drabbas, och även utvecklas till livmoderhalscancer.
– Viruset upptäcks ofta i åldern 30-40, den period då många vill bilda familj. Upptäcks det i tid kan man ibland operera bort livmodern, men då kan man inte få barn. Det är en aggressiv sjukdom som har stora konsekvenser, därför är det jätteviktigt att man tar vaccinet, säger Hanna Milerad.
Hon berättar också att vaccinet är ett av de mest beprövade och inte har några allvarliga biverkningar.
– 40 miljoner kvinnor i Europa har ingått i en studie om biverkningar och inga allvarliga biverkningar hittades.
Olika vaccinationsgrad
När man i höstas förlängde möjligheten att vaccinera sig, såg man att det var flera som tog tag i det och gick och vaccinerade sig. Därför beslöt man att förlänga perioden för gratis vaccin under första halvåret 2025.
Inom Stockholms län varierar det kraftigt hur många som vaccinerat sig. Störst är vaccinationsgraden i Sundbyberg, Stockholm och Täby med över 50 procent vaccinerade. I Vallentuna däremot är det hittills 37,9 procent som vaccinerat sig. Lägst är andelen i Upplands-Bro, Botkyrka och Södertälje.
– Vi har sett att tillgängligheten påverkar. När det finns få ställen nära dit man kan gå för att ta sprutan, så vaccinerar sig färre. Men man kan gå till vilken mottagning man vill inom regionen som erbjuder vaccination, det behöver inte vara i hemkommunen, säger Hanna Milerad.