NYHETER 2025-05-08 KL. 08:31

Årets chef i Vallentuna kommun

Av Anneli Leijel

Kostchef Charlotte Müntzing är utsedd till Årets chef i Vallentuna kommun. Priset får hon bland annat för att hon har satt Vallentuna på den nationella kartan i frågor som rör livsmedelsförsörjning i offentlig verksamhet – inte minst ur ett beredskapsperspektiv.

– Det är fantastiskt fin motivering. Särskilt nomineringarna från personalen känns väldigt värdefullt att få, säger Charlotte Müntzing.

Årets chef i Vallentuna kommun
IN ACTION. Kostchefen berättade om bra kost under kristider under "Tryggare Vallentuna"-dagen för ett par år sedan. Foto/Arkiv: Foto: Roffe Andersson

Hon kom till Vallentuna som kostchef 2015. Innan dess hade hon varit chef i andra roller och kommuner sedan 2004.

Chef för många

Charlotte Müntzing är kostchef men också chef för avdelningen kost, miljö och folkhälsa. Som kostchef ansvarar hon för alla offentliga måltider, de måltider som serveras inom den offentliga sektorns verksamheter; skola, förskola, vård och omsorg.

– I våra kök på grundskolorna, i gymnasiet och på förskolorna serverar 45 personer 6 000 portioner varje dag, berättar Charlotte.

Organisationen är uppbyggd så att varje kök har sin kökschef och är ansvarig för sin personal på plats, medan Charlotte är kökschefernas närmsta chef – och ytterst ansvarig chef för alla anställda inom köken.

– Men det är kökschefen som bestämmer menyerna och ser till att det fungerar i köken, förklarar Charlotte.

Fryshaveri inget hinder

Det märks att hon är stolt över sin personal. Varje dag, oavsett uteblivna leveranser eller ett fryshaveri, så ser personalen till att den offentliga måltiden tillagas, säger hon.

– Personalen är fantastisk. Den är jag stolt över varje dag. Oavsett vad som händer, den offentliga måltiden funkar alltid, säger Charlotte och fortsätter:

– Jag tog emot diplomet som årets chef men egentligen är det till alla, man är ingen utan sin personal och andra chefer som man samverkar med.

På frågan vad som gör henne till en bra chef, har hon svårt att svara. Det är något som andra kan svara bättre på, menar hon.

– Jag hoppas jag upplevs som stödjande och coachande. Sen vill jag också vara kunnig, utveckla verksamheten, se till att vi hänger med.

Och det är just det som en del av motiveringen till årets chef säger, att hon är ”… en unik kombination av en starkt inkluderande ledare och en engagerad och driven verksamhetsutvecklare.” Hennes förmåga att lyfta den offentliga måltiden, betonas också.

Lokal matproduktion

Som chef arbetar hon också med upphandlingar av livsmedel. De senaste åren har hon utvecklat konceptet Vallentuna matmarknad, ett förenklat inköpssystem som gör det lättare för lokala producenter att samarbeta med kommunen och som ska kunna användas både i freds- och kristid.

– Att efterfråga lokala och svenska råvaror gör att man får igång produktionen här hemma. Skapar vi en efterfrågan och vill öka självförsörjningsgraden, då ökar också produktionen.

I nomineringen till Årets chef hyllas Charlotte för att ha satt Vallentuna på kartan, när det gäller hur livsmedelsförsörjningen i kommunen ska kunna garanteras, i händelse av kris eller krig.

– Vi har varit tidigt ute med beredskapsfrågorna. Redan innan pandemin hade vi börjat öva både i tanke och teori på vad som händer, om något händer. Det gjorde att när pandemin kom kände vi att det här grejar vi.

Några särskilda utmaningar med att vara kostchef i Vallentuna, ser hon inte. När maten har blivit dyrare de senaste åren, har budgeten för den offentliga måltiden också ökat. Det finns även utrymme för att kunna tänka om och handla efter pris.

– Vallentuna är tydlig med att den offentliga måltiden är viktig, säger Charlotte.

Skolmaten hett ämne

Skolmaten är alltid ett hett ämne för diskussion. Inte minst bland eleverna. När någon säger att maten blivit sämre, måste man alltid ställa sig flera frågor, menar Charlotte.

– Upplevelsen av hur mat smakar påverkas av flera saker runtomkring, som matsalen, är den trevlig, bullrig, hur är stämningen, vilka tider äter man på och så vidare. Här jobbar vi också med neurodesign, att inredning och hjärnforskning möts, genom att vi får in mer av det gröna, växter, i våra lokaler.

Hennes uppfattning är också att eleverna snarare önskar vissa maträtter, än mer av kött, vegetariskt och så vidare.

– Broccolisoppa, lasagne och tortellini med ostsås, det är rätter som ofta är favoriter.

Elever väljer maträtt

När det kommer till skolmat så har projektet ExploreEat som testats på Karbyskolan och Hagaskolan fallit väl ut. Där har elever fått titta, lukta, känna och sedan smaka på en ny råvara. Råvaran, till exempel tofu, har sedan tillagats och provsmakats och den rätt som eleverna tyckt bäst om har sedan hamnat på menyn.

– Här har vi brutit ut lärandet om mat till ett annat tillfälle än lunchen och skolmatsalen. Det arbetet med den offentliga måltiden har varit ett lyckat projekt som vi kommer att fortsätta med i Vallentuna, säger Charlotte Müntzing.