NYHETER 2024-03-07 KL. 12:07

Björn är en av Vallentunas livräddare: ”Väldigt bra om fler kan gå med”

Av Victoria Sid

Den 22 februari skrev Vallentuna Nya att ambulansens väntetid i Vallentuna är längre än den varit på tio år. Vid ett misstänkt hjärtstopp handlar det om minuter för att personen ska överleva. Björn Baummann, 41, bor sedan något år tillbaka i Frösunda. Han har redan varit på fyra larm i kommunen.

– Ibland larmar de mig på ett alldeles för långt avstånd och då är det väl för att det inte finns så många i närheten. Det har jag märkt här ute. Det är nog lite glest med användare, säger Björn.

Björn är en av Vallentunas livräddare: ”Väldigt bra om fler kan gå med”
LIVRÄDDARE. Björn Baummann, 41, är en av Vallentunas livräddare. Sedan han flyttade till kommunen har han hjälpt till vid fyra misstänkta hjärtstopp. Foto: Roffe Andersson

Väntetiden på en ambulans till Vallentuna är i dag 18 minuter och 31 sekunder. Det är den längsta väntetiden som noterats i kommunen under det senaste decenniet. Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Tiden det tar att få igång livräddande insatser är livsavgörande. 2010 startades därför en tjänst där frivilliga med kunskap om hjärt-och lungräddning kunde registrera sig. Tanken var att frivilliga skulle larmas till plötsliga hjärtstopp och börja med livräddande insatser innan ambulansen var på plats. Björn Baummann har varit registrerad sedan starten.

– Jag har alltid varit lite runt sjukhusmiljö och intresserad av räddningstjänsten och då gick jag med. Det var samma upplägg då som nu. Jag minns attt man blev utlarmad via sms, säger Björn som i dag får larmen via en app där en karta visar vart man ska och var närmsta hjärtstartare finns.

Frivilliga livräddare

Genom en kedja som involverar frivilliga kan liv räddas i väntan på ambulans. Björn upplever att det i början är viktigt att träna på hur man hanterar adrenalinpåslaget vid ett larm. Då är det lättare att vara lugn och metodisk när man kommer till platsen. Han har varit på larm både utomhus och i människors hem och hjälpt till att få igång hjärtan.

VÄNTETID. Vid ett misstänkt hjärtstopp hänger det på minuter för att personen ska överleva. Foto: Roffe Andersson

– Det är inte bara äldre människor och äldre hjärtan. Det är folk i 30-års åldern också. Att det kommer från ingenstans sådär. Det bara stänger av. Med yngre människor, om man lyckas få igång hjärtat, vilket man oftast får, så har man verkligen räddat någon för att kunna leva ett helt liv, säger Björn.

– Man vet aldrig när man själv behöver den hjälpen. Det vore fruktansvärt om man låg där själv och ingen kommer till undsättning. ”Tyvärr det tog lång tid för ambulansen”, säger han.

Göra skillnad

Ett fall som Björn kallades på var i Gamla stan i Stockholm. Han satt på en moped och skulle på en affärslunch när appen larmade om ett plötsligt hjärtstopp i närheten. Han körde till platsen mellan gränderna och var framme på 30 sekunder. Betydligt snabbare än en ambulans.

APP. En smart funktion i appen är övningslarm där man kan träna på hur det känns att få larmen. Foto: Roffe Andersson

– Det är exakt det som är meningen med systemet. Man ska fort dit, säger Björn.

Totalt har han varit ute på 25 larm sedan han registerade sig. På det senaste larmet hade han precis lagt sig i soffan efter att ha skottat fram bilen på kvällen, en vana han har för att vara redo om något händer. Klockan 23.03 kom larmet och Björn hoppade in i bilen. En halvtimme senare var han tillbaka i soffan. Vanligtvis larmas inte frivilliga ut efter klockan 23.00 men här gjordes ett undantag.

– Det är det som gör att det känns så värt. Jag hade kunnat ligga kvar i soffan men nu har jag kanske gjort skilland för någon annan, säger Björn.