NYHETER 2022-04-28 KL. 11:00

Boende i Kragstalund får hämta post i centrum

Av Daniel Bergholm

Boende i Kragstalund får hämta post i centrum
Torbjörn Ekengren, ordförande i Kragsta Södras samfällighet. Foto: Roffe Andersson

Då Postnord inte godkänt samfällighetens åtgärdsplan kommer boende i Kragstalund från den 23 maj att få åka fyra kilometer för att hämta ut sin post genom att legitimera sig på postens företagscenter.

Samtidigt berättar samfälligheten i Kragsta Södra att Postnord har försökt få dem till att bryta mot lagen.

– Deras beteende är rakt igenom oprofessionellt, säger ordförande Torbjörn Ekengren.

"Det är helt omöjligt"
I september förra året meddelade Postnord att samfälligheten var tvungna att bygga en ny postmottagningsanordning (gemensamma postboxar) utanför boendeområdet inom sex månader, alternativt att det presenteras en åtgärdsplan. Vilket lokaltidningen Mitti var först med att skriva om. Torbjörn Ekengren påpekar att det nu har skickats in en handlingsplan, men att den inte accepterats av Postnord.

– De måste ha ett exakt datum, men vi har bara kunnat ge dem ett ungefärligt datum. Då hotar de med att säga: ”Det ska vara klart den 22 oktober i år”, vilket är helt omöjligt, säger han.

En sådan snabb lösning skulle gå emot samfällighetslagen. Lantmäteriet, som beslutar om ärendet, har drygt 12 månaders handläggningstid, först efter det kan man ansöka om bygglov för att upprätta boxarna. Processen kommer dröja minst ett och ett halvt år. Ekengren menar att på grund av detta har Postnord kommit med påtryckningar att de ska genomföra detta utan ett godkännande.

– De har ingen förståelse. Postnord har försökt skynda på processen genom att vi ska ansöka om tillstånd efter, men våra jurister har varit tydliga med att ett sådant beslut kan ge rättsliga konsekvenser för oss.

I Mitti:s artikel från den 4 mars står det att posten i området kan sluta delas ut om ett år. Men då man inte kunnat möta kraven har Postnord i stället beslutat sig för att verkställa det redan om en månad. Trots att beskedet kom i september, har processen att ansöka till Lantmäteriet dragit ut på tiden och skickades inte in förrän i februari.

Vad är det som gjort att det tagit så lång tid?
– Med pandemin har vi inte kunnat samla alla till en årsstämma då folk var i riskgrupper och det inte fungerade digitalt. Sen har vi även haft andra problem i samfälligheten som tagit upp tid, säger Ekengren.

"Helt ensamma mot staten"
I mitten av allt det här hamnar drygt 160 bostäder som från och med den 23 maj måste ta sig till Smidesvägen 5 i Vallentuna för att hämta sin post. Med sig måste man ha sin legitimation för att hämta ut allt från reklam till tidningar.

När vi träffar Joel Sternegård, som har bott i området i sju års tid, finns mycket frustration och vissa uttryck passar inte att ta i skrift i tidningen. Men några synpunkter ger ändå en förståelse för situationen han hamnat i.

– Det blir väl att hämta posten en gång i månaden eller något. Man funderar ju på varför man betalar skatt när det får gå till på det här viset, säger han.

Han och många andra i området reagerar mycket starkt på det nya beslutet.

– Man känner sig uppgiven och irriterad. Vi är helt ensamma mot staten och alla argument de har för att göra den här förändringen är enbart svepskäl, säger Sternegård.

Med svepskäl tar han bland annat upp argumentet som är att gång- och cykelvägarna i området är för trånga att köra på och att det på ett trafiksäkert sätt inte gick att vända med deras utökade utdelningsfordon.

– Man får åka in och lämna saker här, säger han.

"Det är bara löjligt"
Erna och Stig Lundblad har bott i området sedan 1978 och är inne på samma linje.

– Det är bara löjligt alltihopa. De har ju kunnat köra här utan problem, samtidigt fungerar det att vända med matbilar och stora flyttbilar med köksutrustning.

Kommer ni att åka ner och hämta er post från och med den 23 maj?

– Om det är viktig post från sjukhuset, då törs man inte låta bli att hämta. Helst skulle man bojkotta det. Vi förstår inte varför Postnord inte kan invänta beslutet.

"Inte optimalt för någon"
Janne Olsson, distributionsområdeschef Täby på Postnord.

Hur ser du på situationen med samfälligheten Kragsta Södra sedan ni skickade ut brevet i september?

– Det här är inte optimalt för någon. I dialog med mottagaren har vi begärt en tidsatt tidsplan och det har inte vi fått trots att vi har gett dem en väldigt lång tid på sig. Men får vi en åtgärdsplan med datum så lyssnar vi gärna på det. Det är det vi behöver.

Torbjörn Ekengren hävdar att Postnord försökt få dem att strunta i samfällighetslagen och sätta upp postboxar ändå, hur ser ni på det?

– Jag kan inte svara på de frågorna utan det är något som ligger hos dem. Detta är inget bekymmer jag upplevt har funnits.

Från 23 maj kommer boende i området då tvingas åka till företagscentret, vad är det som gäller?

– Man kan bara hämta ut sin egen post, därför måste man legitimera sig.

Kommer boende få reda på om det finns post adresserade till dem?

– Det kommer inte förekomma någon avisering. Utan på samma sätt som om man har en postbox, så får man kolla och se om det finns någon post.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se


Joel Sternegård, boende i området. Foto: Roffe Andersson



Erna och Stig Lundblad, boende i området sedan 1978. Foto: Roffe Andersson