NYHETER 2021-12-02 KL. 09:53

Chico blev drogad på kvällspromenaden

Av Daniel

Chico blev drogad på kvällspromenaden

SKRÄMMANDE SISTIS. Efter kvällspromenaden blev det dramatiskt när Chico inte längre var kontaktbar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Han lät väldigt konstigt och kunde inte stå upp - sedan tuppade han av"

Familjen Nygrens 1,5 år gamla Labradoodle Chico blev drogförgiftad och hamnade på intensiven efter en nattlig promenad.

Nu vill ägaren Kristin Nygren varna andra för det som kan finnas på marken under hundpromenaderna.

–Jag fick total panik och trodde att han skulle dö, säger hon.

Kristin Nygren, som bor i Bällstaberg, går ofta runt med sin unga hund Chico i området. På mindre än två år så har hon råkat ut för flera problematiska situationer.

– Jag hade inte en tanke på all skit som han kan få i sig under en promenad, säger hon.

När Chico var liten så var han en sådan valp som käkade allt som låg längs med promenadsträckan.

–Han är extremt matglad och då blev det också att han åt varenda liten fimp, snus, grus-bit eller bananskal. Allt som man kan tänka sig, säger hon.

Hunden fick i sig droger
Vid ett tillfälle skulle det bli än värre än cigarettfimpar och bananskrutt, vilket ledde till en skräckfylld natt för familjen.

–Jag skulle ut och gå med honom sent på kvällen och det var helt mörkt ute. Då var det några ungdomar ute som satt på vägen, vilket vi tyckte var lite konstigt, men Chico blev så klart nyfiken. De såg oss, blev stressade, kastade ifrån sig saker och gick sin väg, säger hon.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det är inte säkert att ungdomarna hade med följande att göra, men det är nära till hands att misstänka detta. Chico gick dit och luktade och gick också ner i gräset för att äta på något. Kristin Nygren såg då ingenting då det var mörkt men tänkte inte mer på det och efter promenaden gick hon lugnt och lade sig. Ett par timmar senare vaknade hon av en obehaglig scen.

–Han lät väldigt konstigt och kunde inte stå upp. Han var helt borta. När vi försöker ställa Chico upp så tuppade han av direkt och var efter det helt okontaktbar. Det slutade med att jag ringde 112, för jag hade sådan panik, säger hon och fortsätter.

”Vad gör jag? Min hund dör”
–Jag började med att säga att: ”Jag vet att det här inte är ett 112 ärende, men vad ska jag göra när min hund håller på att dö.” Då skickade kvinnan i telefonen vidare mig till närmsta sjukhus, som för oss blev i Bagarmossen eftersom Danderyd hade stängt.

–Jag åkte direkt, men jag vet att jag frågade: ”Stoppar jag in honom i en bur i bilen, lever han när jag öppnar? Annars får ni komma ut och möta mig för jag kommer inte kunna se det.” Det kunde de så klart inte garantera men jag tog risken, samtidigt som min man var hemma med barnen, säger hon.

Väl på plats så misstänkte läkarna att Chico var förgiftad och i behov av intensivvård. Då frågade personalen också om han hade fått i sig någonting, choklad eller läkemedel, vilket ledde till att Kristin Nygren började fundera på den där kvällspromenaden.

Vårdpersonalen tog ett urinprov och där hittade de THC i blodet, vilket är cannabis eller marijuana. Det var skönt att vi kunde få det bekräftat.

Vad var din första känsla när du fick reda på det?
–Det är för jäkligt. Så otroligt frustrerande. Jag förstår samtidigt att det var en olycka. Så det var mer att jag kände att: ”fasiken vilken otur.”

Men familjens labradoodle klarade sig bra efter en natt på djursjukhuset och lider inte av några komplikationer. Även vid ett ytterligare tillfälle har Chico hamnat på djursjukhus efter något han fått i sig under en promenad och Kristin Nygren tycker nu att den här problematiken är något som behöver diskuteras mer.

–Det har hänt fler gånger att han agerat konstigt efter promenader, utan att det gått så långt som att han behöver läkarvård. Ibland går det inte att se vad Chico nosar på och att inte veta vad det är han får i sig känns otroligt olustigt. Jag har diskuterat med andra hundägare i området som också haft problem med att deras hundar fått i sig något olämpligt under promenader, säger hon.

Anna Pettersson, har de senaste tre åren jobbat på intensivvårdsavdelningen och är idag avdelningschef på AniCura Djursjukhuset Albano i Danderyd. Hon är en av de som får hantera djur som råkat få i sig något farligt under en promenad och menar att det finns en mängd saker man som hundägare ska se upp med. Problemen är något hon upplever som regelbundna och förkommer året om.

–Men främst är det sommarperioderna, då ägare är ute mer med hunden, som ofta leder till mer hektiska perioder för oss. Ett specifikt problem kommer efter att man använt grillen då det kan vara att hunden fått i sig majskolvar eller vassa föremål. Det leder ofta till operation då dessa har svårt att passera hundens magtarmkanal, säger hon.

Farligast är rått- och musgift
Kristin Nygrens hund fick i sig THC under en promenad och Anna Pettersson är tydlig med att sådana fall är ovanliga, men att förgiftningar av olika slag förekommer och kan vara svårbehandlade.

–Det händer att vi får in hundar som misstänks vara påverkade av mediciner eller narkotiska preparat. Bland de värsta är faktiskt hundar (och katter) som inkommer efter att ha fått i sig rått- eller musgift. Detta ger allvarliga symptom som är svåra att behandla och om intaget är högt lyckas vi tyvärr inte alltid rädda djuren, säger Anna Pettersson.

Bland förgiftningar så är annars svamp något av det vanligaste. En viktig grej som Anna Pettersson påpekar är att ägarna tar med sig det hunden fått i sig, så att de kan gå igenom orsaken.

–Med förgiftningar så kommer ofta symptomen snabbt och är allvarliga i början. Detta leder till att djuren ofta behöver vårdas på intensivvårdsavdelningen. Många vill ha ett svar på vad som hänt och om vi kan få reda på innehållet så blir behandlingen mer effektiv, säger hon.

I övrigt så är det viktigt att komma ihåg som ägare att det är de själva som känner sitt djur bäst och märker man av ett beteende som man inte känner igen, så är det alltid bra att ringa och rådfråga direkt.

–Problemet är svårt att helt förhindra, då det är hundar vi pratar om och hundar gillar mat. Men djursjukvården finns till för att ställa upp i de lägen olyckan faktiskt har skett, så hellre att man hör av sig en gång för mycket än en gång för lite, säger hon.

Ofta kommer djurägare in med en känsla av att någon gjort något avsiktligt för att skada djuren. Men Anna Pettersson vill avslutningsvis förtydliga att den stora majoriteten av de fall som kommer in är rena olycksfall.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se