NYHETER 2025-03-27 KL. 10:05

Därför gör natur och trädgård oss glada och lyckliga

Av Text och bild: Dan Rosenholm/Gazzine

Lev längre, bli lyckligare. Bland gröna blad får man sinnesro och inte sällan en vältränad kropp. Det säger forskningen och det förstod många innan mormorsmor ens var påtänkt.

Därför gör natur och trädgård oss glada och lyckliga
Från Carl von Linnés Hammarby utanför Uppsala ser man ut över jordbrukslandskapet, ett sätt att slippa storstaden. Behoven var desamma då som nu

Det är i naturliga miljöer vi får vila. Genetiskt är vi i stenåldersmänniskor, utformade för att leva i skog och på fält, bland gröna blad, stora stenar och med vilda djur inpå knuten. Hjärnan är inte anpassad till ett modernt liv, intrycken blir för många. Smartphones, köpcentrum och bilköer drar igång våra skyddssystem.

Olika typer av rekreationer ger olika stor påverkan på hälsan. Störst positiv effekt har naturbaserade; friluftsliv, trädgård, sommarstuga, sällskapsdjur, vandring och fiske. Att umgås med släkt och vänner är också viktigt, liksom kulturella aktiviteter. Däremot har gloende på skärmar visat sig mer skadligt än nyttigt, fast för att räkna ut det behövs knappast någon forskning .

Sitt inte instängd!

Det är möjligt att vi av födsel längtar ut i naturen och evolutionärt trivs i miljöer som är bra för oss. Att vi mår prima av att vistas utomhus är inte bara en allmän känsla utan har i modern forskning visat sig ge mätbara fysiska effekter. Dels är själva utevistelsen i sig positiv: solljuset, temperaturskillnaden, luften och dess rörelser och dels den fysiska aktiviteten.

Effekterna är slående. Mineralinnehållet i skelettet ökar, blodkemin förbättras, risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke liksom cancer minskar. Dessutom motverkas övervikt, sömnkvaliteten blir bättre liksom motståndskraften mot infektioner, vidare blir pulsen lägre, smärta minskar och hormonbalansen förbättras. Allt detta gäller gammal som ung.

Naturlig skönhet och hötorgskonst – det är bra det

Fram till för ett antal decennier sedan trodde vetenskapen att kroppslig hälsa främst styrdes av fysiskt påtagliga saker som mat, motion och läkarvård. Så är det inte. Kroppens fysiska välmående påverkas märkbart av sinnesintryck och själsligt tillstånd.

Ganska små saker gör skillnad. Skönhet är viktig, och natur. Forskning tyder på att abstrakt, icke föreställande, konst skapar oro och stress medan landskapskonst ger lugn. Det är för några en obekväm sanning som strider mot gällande medelklassnormer. Slutsatsen är att inte ta ner hötorgskonsten från väggarna utan istället hänga den väl synlig!

Att stänga in sig är okej

Finns ingen natur blir trädgården vår fullgoda ersättning, där kan vi fascineras av växter och miljö och mentalt lämna vardagen. Men hur ska den utformas för att skapa välmående? Något generellt svar finns naturligtvis inte, däremot finns en bas som fungerar för de flesta. Blygs inte för att stänga in dig, det är ett utmärkt sätt att minska mängden intryck utifrån. Klippta häckar fungerar alltid bra, lägg till en gnisslande grind som signalerar att någon kommer.

Inne på tomten kan mycket vinnas på att skapa rumslighet, att allt inte är öppet och synligt samtidigt. Oftast räcker det med att markera trädgårdens rum med någon buske, nivåskillnad eller bara en kruka för att det ska kännas mer ombonat.

Bort med mörkret!

På evolutionärt goda grunder är mörker är något de flesta tycker är otäckt. Rätt utförd belysning skapar extra trygghet. Placera trädgårdslampor ganska lågt och nära vegetation för att de inte ska bli alltför framträdande och skapa störande skuggor.

Buskar och träd är lättskötta

En arbetskrävande trädgård ger stress. Plantera så att onödiga arbetsuppgifter undviks – rensning ogillas av de flesta. Buskar och träd är lättskötta och ger god miljö, välj sådana som inte växer för snabbt. Plantera fleråriga, perenna, blommor som klarar sig utan daltande. Många av varje gör skötseln lättare och blir mer harmoniskt för ögat.

Om trädgården börjat växa igen och börjat kännas klaustrofobisk, ta inte lättvindigt fram motorsågen. Skapa istället djupa, raka siktlinjer genom buskagen, ett knep hämtat från renässansen.