NYHETER 2023-05-11 KL. 09:05

De ökar samspelet mellan hund och ägare

Av Daniel Bergholm

De ökar samspelet mellan hund och ägare
UTMANING Slalomhindret är ett av det svåraste hindrena inom agility och det har krävts en hel del träning för att Joppy ska ta sig igenom den på några få sekunder. Foto: Roffe Andersson

”När man väl börjar klicka med sin hund inom agility, då är man fast. Du blir ett team med din hund”, säger Maria Greger som startade Svenska Agilityklubben Södra Roslagen.

Svenska Agilityklubben södra Roslagen håller till på Orkesta IP och har idag ett 50-tal medlemmar. Varje vecka har de allmänträning samt håller nybörjarkurser för att få fler hundägare att utveckla sitt samspel med hundarna.

Hösten 2007 startade Maria Greger tillsammans med fem andra hundägare agilityklubben Södra Roslagen, som en avknoppning från Vallentuna brukshundsklubb. Anledningen var för att syssla med det roligaste de visste - att träna och tävla i Agility. Trots att 16 år gått sedan dess är Maria fortfarande en av klubbens mest aktiva medlemmar och utöver att tävla på hög nivå, lägger hon mycket tid på att lära ut agility.

– Vi kör nybörjarkurser två gånger i veckan. Att se samspelet som kan uppstå mellan hund och människa är fortfarande oslagbart, säger hon.

Största tävlingen hittills
Maria själv har tävlat med sina hundar, som alltid varit strävhåriga foxterriers, sedan 2001 och varit instruktör sedan 2004. Då hon tidigare bott i Norrort var det naturlig del att bli aktiv i sin hemmiljö. Sedan ett antal år tillbaka flyttade hon till Markim i Vallentuna och har nära till träningsarenan på Orkesta IP. Inom klubben har de samlat hundägare från alla kommuner i södra Roslagen, vilket gör att de kan genomföra aktiviteter, träningar och tävlingar. Under förra veckan arrangerade de sin största tävling någonsin med drygt 350 starter.

– Det känns häftigt! Vi har blivit ett gäng som är väldigt aktiva och hjälps åt, vilket i sin tur gör att vi kan fortsätta och bland annat hålla i två tävlingar per år dit folk från hela landet åker.

Varje termin håller klubben också i ett antal nybörjarkurser där hundägare får möjlighet att testa på agility. Att se reaktionerna från de som dyker upp är något hon drivs av och resultaten kan märkas direkt.

– Redan från första kursen lär sig hundägarna att springa och få kontakt med sin hund och de märker av glädjen. Från andra eller tredje gången berättar de som återkommer att hundarna börjar låta i bilen när de ska åka ner för att det var så kul förra gången och att de vet vad som är på gång.

Blir ett team
Maria Greger berättar att drygt hälften av de som dyker upp första gången fortsätter.

– När man väl börjar klicka med sin hund inom agility, då är man fast. Då tränar de själva och dyker upp på allt. Du blir ett team med din hund.

Trots att det finns väldigt många hundägare i och runt Vallentuna berättar hon samtidigt att det finns många som drar sig för att testa agility. Hon upplever att många kanske tror att det spelar roll vilken ålder hunden är eller vilken hundras - men hon vill betona att det enda viktiga är att lägga ner tid.

– Jag tror att hundägare inte tror att de själva klarar av det och att det skulle vara för svårt. Man ger upp innan man ens försökt. Ger man det tid så kommer resulten, säger Maria Greger och fortsätter.

– Man ska se det som en hobby, och börja göra lite även om man inte börjar tävla. Vi har många träningstillfällen som är helt kravlösa. Samtidigt får man ha respekt för att alla inte får schemat att gå ihop.

”Underdogs”
De enda reglerna klubben förhåller sig till är att hunden ska ha fyllt ett år för att undvika skador. Samtidigt så kan alla åldrar på ägare söka sig dit och under årens lopp har Maria sett allt ifrån 8–94 åringar som tränat och tävlat i agility. Intresset för agility i södra Roslagen har under åren gått upp och ner. Under våren startade en tv-serie med namnet Underdogs som fokuserar på agility och tillsammans med att fler oftast söker sig till klubben under utomhusperioden, hoppas hon att det ska kunna få effekt.

– Vi har några som hört av sig sedan serien började sändas. Jag tror många kan få upp ögonen och se hur kul både ägaren och hunden har det. Det är möjligt att det blir ett större genomslag snart och att fler får upp intresset.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se