NYHETER 2024-03-14 KL. 10:13

Experten: Träna din hund på att inte äta saker ute

Av Victoria Sid

Spikbullar, giftig skinka och fiskekroksköttbullar. På flera håll i Stockholms län har hundägare varnat i lokala Facebookgrupper för att mat med olämpliga saker i hittats längst med promenadstråk. Enligt djurskyddspolisen Lena Jacobsson är det få fall som kommer till polisens kännedom.

– Vi har varit förskonade mot det. Det är väldigt sällsynt, säger hon.

Experten: Träna din hund på att inte äta saker ute
SKRÄPMAT. Det är många hundar som plockar upp mat som slängts ute. Foto: Adobe

När hunden Trassel i Ormsta fick i sig skinka med misstänkt gift i under en hundpromenad gick hennes liv inte att rädda. Snabbt spred sig en varning från matte Fanny Ihrfors i sociala medier. Någon vecka senare började även ett inlägg om köttbullar med fiskekrokar i som hittats i Svinninge i Österåkers kommun delas lokalt i Vallentuna. I Stockholms län kommer det vanligtvis in en anmälan om året till polisen men brottet är svårt att utreda.

– Man behöver nästan ta någon på bar gärning för att kunna komma vidare i en brottsutredning, säger Lena Jacobsson som menar på att om hunden dör som i Trassels fall blir brottsrubriceringen djurplågeri.

Rasbetingat beteende

I Markim bor hundinstruktören Marianne Nordahl som är expert på hundar. Hon läser ofta om liknande fall i Facebookgrupper runt om i Stockholmsområdet men upplever att det sällan är runt Vallentuna eller i grannkommunerna. Fallet med Trassel har spridit oro i kommunen men med träning kan man få sin hund att inte äta okända saker utomhus. Något Marianne kan mycket om.

– Vissa raser är mer benägna att vilja äta allting. Exempelvis retriever som labrador eller golden, de är nästan som dammsugare. Allt som går att äta ska ätas. Det är nästan hopplöst ibland, säger hon.

TRÄNA. Marianne Nordahl är hundinstruktör och utbildad inom bland annat hundbetende, hundpsykologi, kroppsspråk samt trauma och akutsjukvård för hund. Foto: Privat

När hunden hittar något som den gärna sätter tänderna i måste den be sin husse eller matte om lov. Hunden ska titta upp och få ett ja eller nej. Svarar ägaren nej måste något gott erbjudas istället för att hunden varit duktig och låtit bli. Det beskriver Marianne som nyckeln till framgång.

– Säger man bara nej och fy då blir det oftast ännu mer intressant.

Att lära hunden att fråga om lov behöver man börja med redan som valp. I extremfall kan man träna hunden med munkorg.

– Då handlar det om att får hunden i sig något så dör den, säger Marianne.

Träningstips

Ett bra sätt att träna på är att rigga upp med hästbajs eller liknande och gå förbi med hunden. När hunden låter bli får den något riktigt gott.

– Det man gör ofta blir man bra på. Hundar är världsbäst på att sitta för det säger man minst 50 gånger om dagen till hunden. Tränar man hunden på att inte äta saker 50 gånger om dagen, då skulle de bli världsbäst på det också.

Marianne har själv en unghund som hon inte riktigt kan lita på än. Efter händelsen med Trassel vill inte hennes hundvakt ha Mariannes hund hos sig.

– Jag har en tjej som brukar hjälpa mig att passa min hund och hon bor i Ormsta så hon vill faktiskt inte passa min hund just nu för att hon tycker att det är så obehagligt. jag förstår henne.

Både polisen Lena Jacobsson och Marianne Nordahl lyfter vikten av att anmäla brott och fynd till polisen även om det är svårt att utreda. Med fler anmälningar får polisen en tydligare bild av hur det ser ut. Marianne lyfter även att det är viktigt att åka in till veterinären.

– Märker man att hunden beter sig annorlunda på något sätt är det bättre att åka in en gång för mycket och komma hem med en frisk hund för att det inte var något än att åka en gång för lite.