NYHETER 2023-03-30 KL. 10:24

Förslag: Vasakullen bildar naturreservat

Av Anneli Leijel

Förslag: Vasakullen bildar naturreservat
MINNESMÄRKE. Vasaeken i vinterskrud. Foto: Roffe Andersson

Vasakullen strax öster om Lindholmen kan bli naturreservat. Nu finns ett förslag från länsstyrelsen och dialog pågår med markägare.

– Här finns höga naturvärden och här skulle man kunna utveckla friluftslivet, säger Sandra Thunander på länsstyrelsen.

I ett PM ”Förslag till naturreservat för Vasakullen, Vallentuna kommun” föreslås ett område om cirka 33 hektar. Det omfattar även en del av Lillsjön samt en mindre del av Storsjön.

Här finns lövträdsklädda betesmarker, ädelskog och barrblandskogar. Men området är framför allt känt för ett flertal gamla ekar och lönnar, bland annat en naturminnesmärkt ek, den så kallade Gustav Vasa-eken.

Området har också kulturhistoriska värden. På Vasakullen finns ruiner från det medeltida gods där Gustav Vasa sägs vara född år 1496.

Prioriterat andra områden
Att göra Vasakullen till naturreservat är dock ingen ny idé. Redan 2011 togs kontakt med en av markägarna. Sedan dess har diskussioner förts. Efter ett omtag och ny kontakt 2020 har en av markägarna visat intresse till att inleda förhandlingar om reservatsbildning.

– Del av Lindholmen finns också utpekat sedan tidigare som extra attraktivt att göra till naturreservat. Det fanns med i länsstyrelsens program för skydd av tätortsnära natur ”Aldrig långt till naturen” från 2003. Då pekades 71 områden ut i länet som lämpliga att bilda naturreservat, men det fanns inga krav på att de måste bli det, berättar Sandra Thunander.

Enligt henne finns det olika anledningar till att Vasakullen ännu inte har bildat naturreservat. Det handlar bland annat om att länsstyrelsen har prioriterat andra områden och att det förs dialog med markägare.

Vet mer om ett halvår
När ett område pekas ut som lämpligt att bilda naturreservat handlar det ofta både om att det har höga naturvärden och att man finner det lämpligt för rekreation och friluftsliv.

– För att kunna utveckla friluftslivet behöver man ha markägare med på tåget. Jag kan inte svara på hur det blir här, eftersom vi inte har diskuterat färdigt det med markägaren. Vi behöver komma överens och det handlar bland annat om en avgränsning av området. Ett förslag finns, men det är inte säkert att det landar i denna avgränsning i slutskedet, säger Sandra Thunander.

Om Vasakullen blir naturreservat fattas beslutet av länsstyrelsen. Det är också länsstyrelsen som kommer att stå för skötseln av naturreservatet.

– Det går inte att säga någon tidsplan, men vi har startat upp arbetet nu. Vi har också dialog med Vallentuna kommun. Eftersom detta handlar om ett tätortsnära naturreservat är det viktigt att vi har en dialog. Om ett halvår vet vi mer om hur det blir.
Anders Dagsberg är kommunekolog på Vallentuna kommun. Han är positiv till att Vasakullen blir ett statligt naturreservat. Kommunala naturreservat finns också, som till exempel Björkby-Kyrkviken som ligger både på kommunens och kyrkans mark.

– Det ska byggas mycket i Lindholmen och i det perspektivet är det trevligt att det blir ett naturreservat där, säger Anders Dagsberg.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se