NYHETER 2021-02-04 KL. 21:14

Förslag: Vattentornet kan bli klättervägg

Av Anneli

Förslag: Vattentornet kan bli klättervägg

UDDA TURISTATTRAKTION? Det finns många idéer om vad som kan göras med tornet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vad sägs om att kunna klättra upp längs väggen på vattentornet i Rickeby? Eller åka dit och ta en fika, gå upp i tornet och se på utsikten?

Något av detta skulle kunna bli verklighet – när politikerna i Vallentuna kommun pratat ihop sig om vad de vill göra med vattentornet som inte längre används.

Eftertraktat torn
Efter att olika förfrågningar och idéer om vattentornet kommit in till teknik- och fastighetsförvaltningen, gjordes en liten utredning om olika tänkbara alternativ. I januari presenterades det sedan som ett informationsärende för politikerna i teknik- och fastighetsutskottet.
– På så sätt ville vi informera politiken om de tankar och idéer vi har, berättar Poa Hellqvist, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen.

Privatpersoner har hört av sig till kommunen och både anmält intresse om att själva köpa vattentornet i Rickeby och göra om det, och föreslagit att kommunen ska bygga om det, så att de sedan kan få hyra det. Det handlar om allt från att göra om det till pool, café, bostad till en klättervägg.

Kanske kan hyras ut
Det finns också idéer om att låta byggnaden vara som den är, men belysa den och låta djur, till exempel fåglar, fladdermöss och bin få bostäder på byggnaden. Att rensa upp i naturen runt om, göra det till ett utflyktsmål och sätta ut bänkar och bord för allmänheten, är ett annat förslag. Kulturförvaltningen ser det som en byggnad värd att bevara.

– Vi skulle bara kunna snygga till utemiljön runtomkring, men vi välkomnar nu att politikerna i Alliansen klurar på hur man vill gå vidare, om det till exempel ska hyras ut, säger Poa Hellqvist.

Öppen fråga
Björn Furugren Beselin, C, är ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Han berättar att det inte är helt enkelt att ändra användningen av vattentornet.
– Detaljplanen där vattentornet ligger beskriver vad man får göra där, så vill man ha ett fik eller en klättervägg, då måste man nog göra om detaljplanen och det är ganska mycket jobb med det. Samma om vi säljer fastigheten, då måste köparen bekosta en ny detaljplan. Om det blir ett utflyktsmål, då kanske man kan ordna så att besökare kan få gå upp i vattentornet. Men jag vet inte om det fungerar, eller om detaljplanen måste ändras också för det.

Frågan vad som ska hända med vattentornet är just nu helt öppen, säger Björn Furugren Beselin.
– Nu ska vi i Alliansen diskutera vilken nytta och användning vi vill se av vattentornet. Gruppledarna kommer att berätta om viljeinriktningen och utifrån det ta fram ett nytt ärende.