NYHETER 2023-11-16 KL. 10:47

Förstahands- upplevelse: Sports Clubs nya testcenter

Av Daniel Bergholm

Förstahands- upplevelse: Sports Clubs nya testcenter
INNAN. Vo2 Max-testet handlar om att ta ut sig till helt och hållet, för att kunna mäta din maximala syreupptagningsförmåga. Foto: Roffe Andersson

Sports Clubs nya testcenter utmanar Bosön med megamaskiner som används av Tottenham i Premier League och New York Rangers i NHL. Tidningen gav sig på utmaningen och testade produkterna - som mäter allt ifrån kroppssammansättning och pulszoner till din maximala syreupptagningsförmåga.

Under en fredagseftermiddag tog jag mig an uppgiften att utforska Sports Clubs testcenter, deras senaste storsatsning. Resultatet blev en rungande träningsvärk, men med nya insikter kring min egen kropps förmåga.

Det hela började med en InBody-mätning. På 60 sekunder hade maskinen tagit reda på allt från min vätskenivå till fettfria kroppsmassa och hur många kalorier jag bör äta för att min kropp ska fungera optimalt. Vissa kan absolut se det som ett intrång i integriteten, men samtidigt ger det dig med 98,5 procents säkerhet en total uppdatering om din fysiska status.

Med mig under testet hade jag PT:n och testansvarige, Niclas Olausson, som ingående beskrev vad som skulle ske steg för steg. Nervös var jag inte förrän det var dags att kliva på löpbandet, då slog det mig att min löpträning de senaste sex månaderna bestått av att inte missa tåget, undvika regn eller en fotbollsträning varannan vecka.

Springtesterna

Sedan följde två springtester, som även går att göra på cykel. Det första benämns som ”Laktattröskel-testet”, där du får reda på dina individuella pulszoner.

– Det är ett test som hjälper dig styra belastningen till rätt nivå, för att du ska kunna kontrollera intensitet, puls och hastighet. Framför allt får du bättre kontroll på vad låg- och högintensiv träning innebär för just dig, berättar Niclas.

Det första testet pågick i drygt 22 minuter. Trots att svetten började rinna redan efter 10 minuter kändes kroppen oväntat fräsch. Vid jämna mellanrum tog Niclas fram en så kallad borgskala, där jag skulle peka på vad min upplevda ansträngning låg på. Siffrorna var mellan 6–20, där 6 var ingen ansträngning alls och 20 var maximalt ansträngande.

– På det här testet ska du inte komma upp i de tre översta, det sparar vi till VO2 max-testet, sa Niclas, vilket gjorde att min nervositet sköts framåt i tiden med 20 minuter.

Under tiden togs också regelbundna kapillära blodprov, via ett stick i fingret, för att kontrollera min laktatnivå. När dessa började stiga oväntat snabbt, valde Niclas att avbryta det första testet.

– När jag gör en snabbkoll på dina värden är det tydligt att du inte har tränat tillräckligt mycket lågintensivt, vilket är viktigt för att bygga en stabil grund, säger Niclas, och jag kan inget annat än att instämma.

Efter en kvarts, välbehövlig, vila var det sedan dags för det testet där man skulle tömma sig på allt. ”VO2 Max”-testet mäter din maximala syreupptagningsförmåga.

”Behöver jag vara nervös nu?” frågar jag Niclas och får ett leende som svar. Han beskriver testets utformning - hur hastigheten först ökar varje halvminut och om min löpteknik förändras vid högre hastigheter, ändras i stället lutningen på löpbandet. Då kände jag bara: ”Hur ofta är det som man får möjlighet att fullständigt ta ut sig”?

Med hjälp av en syrgasmask och sele kastade jag mig ut i det okända.

STICK. Under testerna krävs det att du är lite sticktålig. Totalt genomfördes nio blodprov vilket gör att några av mina fingrar hade det kämpigt. Foto: Roffe Andersson

Under tiden som testet pågick var det många tankar i huvudet samtidigt. ”Hur länge orkar jag?”, ”Är det pinsamt att inte klara mer än fem minuter?”, ”Visst är jag värd en öl och pizza efteråt?”

Ett ständigt ökande tempo gjorde att kroppen protesterade mer och mer. Då var det välbehövligt att ha den ständigt pushande Niclas vid min sida som verkligen fick mig att krama ut det sista och gav mig insikten att jag orkar mer än jag tror.

In i dimman

Bilderna som vår fotograf Roffe tog, med ett smått sarkastiskt leende vid sidan, säger visserligen att det ser ut som att jag när som helst är på väg att tappa medvetandet. Trots det sprang jag i över 10 minuter. Det ska tilläggas att ett stort plus i kanten går till syrgasmasken - som gjorde att jag själv inte kunde se om mina ben fortfarande sprang eller om jag bara hängde i selen.

EFTER. Tio minuter - så länge klarade jag innan kroppen lade av. Ett Vo2 Max test tar normalt mellan 7-12 minuter av intensivt löpande. Foto: Roffe Andersson

Till slut ger kroppen vika. En utmattad reporter slog sig därefter ner vid kanten på löpbandet.

Summa summarum: En fredag som gett en nyttig lärdom om vilken fysisk status min kropp befinner sig på.

I efterhand hade jag en pratstund med Niclas Olausson för att gå igenom testrapporten och testvärdena. Han berättar vidare att tanken med testcentret är att det ska vara till för alla.

– Så länge du är frisk och inte har några begränsningar att genomföra ett maxpulstest, kan alla genomföra det, säger han.

Många har fördomar om att man inte kan göra sådana tester tills man har tränat upp sin fysik. Niclas menar att det är precis tvärtom.

– Många tänker att de måste träna sig i form innan testet, men då vet man inte var man har sina individuella pulszoner. Då blir det lätt att man går ut för hårt, vilket kan leda till skador. Att genomföra tester i tid och få reda på sin nuvarande status, gör att man lättare hittar rätt belastning och kan ta nästa steg i sin träning, säger Niclas Olausson.

Hur ställer sig ert testcenter mot exempelvis Bosön?

– All utrustning håller allra högsta klass, helt i nivå med Bosön. Det som jag tycker är häftigt är att vi kan erbjuda privatpersoner, företag och föreningar att testa sig på samma sätt som elitidrottare.

Utöver de tester jag genomförde finns det också andra nytillkomna produkter så som Motion Metrix löpteknikanalys. Man har även köpt in 1080 Motion.

– Det är tester som mäter spänst, sprint och max-tester inom styrka. Det är en produkt som elitklubbar som Tottenham och New York Rangers använder sig av.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se