Av Jesper Almèn
I Vallentuna är Monica Antonsson främst känd som lokaljournalist, författare och grundare av Vallen-tunarevyn. I grannkommunen Österåker har hon de senaste åren gjort sig ett namn som programledare i lokalradion.
Monica Antonsson är ett namn som är välbekant hos många Vallentunabor. Hon har bott i kommunen i hela sitt liv och var under många år frilansjournalist på lokaltidningar som Södra Roslagen och Vallentuna Steget. Mest känd är hon kanske för att startat och drivit Vallentunarevyn i hela 25 år.
Hon har varit projektledare för Lions-projektet Tjernobyls barn som renoverade ett sjukhus i den ryska staden Novozybkov och hon har även hunnit med att starta en mediestorm på riksnivå med sina avslöjanden i boken ”Mia; sanningen om Gömda”. Nu 75 år fyllda skulle man kunna tro att hon kopplar av som glad pensionär, men faktum är att Monica är mer aktiv än på länge. Sedan några år tillbaka är hon programledare på lokalradion Radio Österåker, som går att höra på 103,7 MHz eller via hemsidan radio.osteraker.se. Radiopratandet var ett naturligt steg för henne.
– Man behöver finnas med i ett sammanhang, vara del av ett projekt. Sedan är det ju extra kul för mig att få finnas i mitt yrke som journalist. Jag gör research och intervjuar intressanta personer på samma sätt som förr, säger hon.
SÅNG OCH DANS. Monica Antonsson har ett förflutet som dansbandssångerska på 1970-talet, som här med orkestern WaDuWill i Nynäshamn på Nyårsafton 1974. Foto: Privat
REVYMAMMA. 1980 drog Monica Antonsson igång Vallentunarevyn tillsammans med sina syskon och ett gäng vänner. Det blev hela 25 år innan revykläderna hängdes in i garderoben för gott. Foto: Privat Foto: Privat
Revymamma
Rösten har Monica Antonsson använt i olika sammanhang sedan barnsben. Hon debuterade som sjuåring i rektor Josef Anderssons årliga revy i Hjälmstaskolan, gick artistskola på ungdomsgården Kingside i Stockholm, sjöng på Nalen och sjöng 15 år gammal i sitt första dansband.
På sjuttiotalet reste hon runt landet som sångerska i dansbandet Waduwill. Hon bildade familj och fick två söner som hon kom att uppfostra själv då barnafadern helt enkelt föredrog annat. Då föddes Vallentuna Revyn som snabbt blev en populär begivenhet varje nyår.
– Mina syskon, en svåger, en annan ensamstående mamma och jag drog igång revyverksamheten som ren tröst. Det gav oss oerhört roliga och givande år, säger Monica.
De höll ändå på i hela 25 år, nyårsrevyn på Vallentuna teater år 2005 var den sista.
Lokaljournalist
På 1980-talet startade Monica en journalistkarriär, först på den nystartade Södra Roslagen. Chefen Christer Ottosson bevakade Åkersberga och Monica hade hand om Vallentuna. Det var Christer Ottossons ofrivilliga förtjänst att Monica även lyckades ta sig in i veckopressen.
Wollter
–Jag hade intervjuat Sven Wolter i Vallentuna. ”Vad är det för jäkla veckotidningsdravel”, tjöt Christer. Jag blev sur, ringde Året Runt och frågade om det var sant. De bad mig faxa in artikeln och efter en stund ringde de upp och gav mig mitt första uppdrag. Det blev nästan 30 år i veckopressen, säger Monica.
Tjernobyl
Som av en händelse hamnade hon i Tjernobyl 1997. Det ledde vidare till Lionsprojektet Tjernobyls barn Novozybkov. Under tio års tid var Monica med om att köra hjälpsändningar till och renovera ett sjukhus i den radioaktivt nedsmutsade staden 14 mil norr om Tjernobyl.
RADIOAKTIV. I början på 00-talet engagerade sig Monica för de som drabbats av kärnkraftsolyckan i Tjenobyl. Här syns hon vid den havererade reaktor 4 i Tjernobyl med den amerikanska fotografen Chris Humphreys år 2000. Foto: Privat.
Mediestorm
I början av 2009 var Monica Antonsson rejält i ropet i samband med att hon gav ut sin reportagebok Mia: Sanningen om gömda. Några år tidigare hade Liza Marklund gett ut succéböckerna Gömda och Asyl som påstods vara de sanna historierna om småbarnsmamman Mias flykt undan en misshandlande man och samhällets oförmåga att hjälpa henne. Det är skakande berättelser som berört miljontals läsare. Problemet är bara att allt inte var sant och att böckerna till vissa delar var påhittade, något som Monica Antonsson kom att upptäcka och kunde avslöja i sin egen bok.
– Det blev stor uppståndelse och debatt i media och Liza Marklund fick så småningom göra en pudel. Det var intressant att få vara med om ett sådan enorm mediestorm, det var helt galet, säger Monica.
102 timmar direktsändning
Radiopratarkapitlet i Monicas liv började för några år sedan. Även då var det före detta arbetskamraten Christer Ottosson som hade ett finger med i spelet. För några år sedan hade han tagit över som programledare för ett fredagsprogram på Radio Österåker. Han frågade om Monica också ville prova på.
DREAMTEAM. Tillsammans med ljudtekniker Anders Wolgast och studiovärd Mikael Andersson utgör Monica Antonsson den trojka som effektivt rattar de tre direktsända timmarna på fredagseftermiddagar i Radio Österåker. Foto: Roffe Andersson
– Vi gjorde ett provprogram som funkade bra och när Christer sedan blev sjuk så hoppade jag in som ersättare, och sedan har det rullat på. Christer gick tyvärr bort sommaren 2023 så jag har fortsatt köra Fredagsmagasinet själv, säger Monica.
Fast helt ensam i studion är hon inte. Ljudtekniker Anders Wolgast och studiovärd Mikael Andersson fullbordar trojkan som effektivt rattar de tre direktsända timmarna varje fredagseftermiddag.
– Vi har så otroligt trevligt ihop. Vi har fått bra rutin på det nu, förra året gjorde vi 34 program där vi sände sammanlagt 102 timmar direktsändning och hade totalt 143 gäster, säger Monica.