Efter ett års försening - nu har startskottet gått för att renovera gångtunneln i Kragstalund.
Det påkostade och försenade projektet med gångtunneln vid Kragstalunds station drog till slut igång under sportlovsveckan. Arbetet ska förbättra utemiljön i området med belysning och klotterförebyggande åtgärder och väntas stå färdig inom två veckor.
Efter drygt ett år av försenade leveranser har arbetet med gångtunneln i Kragstalund påbörjats. För Niklas Steenberg, gatuingenjör på Vallentuna kommun och projektledare, markerar det en efterlängtad byggstart.
– Jätteskönt! Jag har haft lite dåligt samvete för att det har tagit så lång tid. Men vi har inte gett upp, och nu känns det otroligt positivt när materialet väl är på plats, säger han.
Steenberg har tidigare beskrivit hur gångtunneln upplevts som otrygg - och passagen har länge benämts som “klottertunneln”. Samtidigt är det en av de platser där flest gång- och cykeltrafikanter passerar varje dag, med två skolor i närheten och pendlare som åker med Roslagsbanan.
Viktig åtgärd
Upprustningen kostar drygt 1,9 miljoner och syftet är att enkelt få bort klotter med ett emaljsystem, förbättra belysningen och skapa en tryggare utemiljö.
– Det känns viktigt att detta blir av och att det kommer vara välinvesterade pengar. Kostnaden har inte förändrats från när beställningen lades för ett år sedan.
– Däremot kommer vi ha ett möte nästa vecka angående hur belysningen på bästa sätt ska inkluderas i helheten, och då kan priset eventuellt gå upp procentuellt, säger han.
På frågan om vad som gjort att det har tagit så lång tid för projektet att komma igång svarar Steenberg att det varit en del interna problem hos fabriken i Tyskland som levererade produkterna. Dessutom har specialmått och diverse justeringar dragit ut på tiden.
Vallentunamotiv
Utöver den klotterskyddande emaljen blir det ett bildgalleri inne i tunneln, där ett 30-tal bilder med stark lokalförankring tar plats. Motiven är hämtade från Vallentunas bildarkiv och inkluderar kvarnen, Vallentuna kyrka, Roslagsbanan, hästar och miljöbilder från olika delar av kommunen.
– De som har arbetat här de första dagarna med att sätta upp allt har nämnt att förbipasserande redan har visat sin uppskattning för bilderna, och det kommer bli ännu bättre när allt är färdigt, säger Niklas Steenberg.
BYGGARBETE. Det råder rejäl aktivitet vid tunneln, som när den är klar ska vara en betydligt vackrare plats att passera. Foto: Roffe Andersson
Invigningen skulle från början ske i april 2023, men efter många om och men ser de äntligen ljuset i tunneln. Om två veckor ska arbetet vara färdigställt.
– Det går fort när allt väl är på plats och hittills har allt fungerat med måtten. Om allt rullar på som det ska är det klart om max två veckor och därefter planerar vi för en officiell invigning - till slut, säger han med ett leende.