NYHETER 2022-02-10 KL. 10:00

Grannarna ger sig inte: överklagar klubbat byggärende

Av Daniel Bergholm

Flera grannar till det nya bostadsområdet Kragsta Park som byggs i Östra Kragstalund har för andra gången överklagat bygget.

Grannarna ger sig inte: överklagar klubbat byggärende
Magnus Berg har tillsammans med sina grannar skickat in en ny överklagan mot det nya bostadsområdet i Östra Kragstalund. Foto: Roffe Andersson

De anser det vara misslyckat på flera punkter såsom utformning, val av byggplats och brist på dialog med grannar.

Samtidigt menar ordföranden i Bygg- och miljötillsynsnämnden, Elwe Nilsson (M), att allt är överspelat sedan länge.
– Det går inte att överklaga i all evighet. Detaljplanen har klubbats igenom och därefter har bygglovet godkänts. Då går det inte att göra något mer, säger han.
Bygget av Kragsta Park omfattar totalt 59 nya bostäder (två fyravåningshus, ett femvåningshus samt nio radhus) och planerad inflytt är fjärde kvartalet 2022.

Magnus Berg är en av de grannar som har reagerat kraftigt och han tycker inte att kommunen tagit sitt ansvar. Tillsammans med några grannar har han därför överklagat igen.

– Vi hoppas att mark- och miljödomstolen ska få Vallentuna kommun att redogöra för sina beslut, säger han.

Området kommer heta Kragsta Park, men för grannarna runt det nya bygget så har det i folkmun döpts till ”Byle Träsk”. Anledningen är att de inte tycker att platsen är tillräckligt bra att bygga hus på, då det ses som ett träsk- och våtmarksområde.

Redan för några år sedan, när byggets detaljplan fastställdes, kritiserades och överklagades den av boende i närområdet. Överklagan har gjorts i olika etapper men hittills har den inte fått något gehör och bygget fortskred. Det har däremot inte fått grannarna att sluta kritisera bygget och de anser att kommunen inte tagit tillräcklig med hänsyn till deras åsikter. Nu har de överklagat igen.

Elwe Nilsson påpekar att då den förra överlagan inte vann laga kraft så har inte heller den nya överklagan någon möjlighet att påverka.

– Förra gången sköttes det perfekt. Detaljplanen var ute på samråd hos alla grannar innan den fastställdes. Då fanns möjligheten att tycka till, vilket alla i byggets närområde fått. Sen är allt färdigt, säger Elwe Nilsson.

Magnus Berg bor bara några meter från bygget. Han har en bakgrund som skattejurist och jobbat en del med förvaltningsrätt och att han påstår att han aldrig sett en svensk myndighet jobba på ett sätt där kommunen inte redogjort för alla beslut.

– Vi har jobbat på detta aktivt sedan 2017. Nu har vi skickat in en ny överklagan och tänker köra detta hela vägen in i kaklet, säger han.

Kraftigt avvikande
En stor del av deras motstånd handlar om typerna av hus som byggs och besvikelsen över detaljplanen.

– Vi vill ha en byggnation som går mer i linje med hur området ser ut i övrigt. Nu är den så kraftigt avvikande att den totalt kommer dominera området, säger han.

En märklig detalj menar han är att markägaren fick ett avslag när de sökte om ett planbesked redan 2015.

– De ville bygga fem-sex våningshus, men fick avslag från kommunen. Motivering var att det skulle ändra områdets karaktär. Vilket blir lite märkligt när de godkänt det nuvarande bygget med ett antal flerfamiljshus, säger han.

Hade aldrig köpt huset
Två flerfamiljshus kommer vara 14 meter höga och 27 meter breda och ett tredje hus blir 17 meter högt och 27 meter brett.

– Vi köpte vårt hus 2008. Vi har trivts jättebra här, men just nu är känslan att hade man vetat att det skulle bli så här, då hade vi aldrig köpt, säger Magnus Berg.

Han menar att kommunen struntat i att ta in synpunkter från de som bor i närheten, speciellt då de varit väl medvetna om att det funnits gott om åsikter.

– Att vi inte fått ge en ordentlig synpunkt på bygget innan det startade är märkligt. Tidigare har ingenting byggts i vårt område utan att grannar fått lämna synpunkter.

Nu väntar de på ett beslut angående deras överklagan, men då arbetet gått så pass långt så tror de inte att den kommer gå igenom. Att genomgå en process mot en så stor aktör har varit tungt medger han.

– Man känner sig maktlös, men det vi i alla fall hoppas på är att mark-och miljödomstolen kommer fram till att Vallentuna kommun ska redogöra ordentligt för beslutsskälen: ”Vi anser att husen som byggs kommer smälta in av de här skälen...”, säger Magnus Berg.



Elwe Nilsson anser att grannarnas åsikter tagits i beaktning under arbetet.

– Bygget överklagades i början, men myndigheterna gav då rätt till detaljplanen. Det innebar i sin tur att bygglovet delades ut från byggnadsnämnden. Efter det finns ingen laglig rättighet längre att överklaga, säger han och fortsätter.

Ingen laglig rätt att överklaga
– Detaljplanen har vunnit laga kraft. Som granne får man tycka vad man vill, men alla åsikter som funnits har gåtts igenom av Länsstyrelsen och Miljödomstolen och färdigställts, säger han.

Att bygget faller ur ramen för hur övrig byggnation ser ut i området går inte heller att påverka längre, menar Elwe Nilsson. Men att det finns irriterade grannar är något som är svårt att undvika.

– Jag tror inte de har koll på helhetsbilden och det är sällan som alla är nöjda. Men när detaljplanen är godkänd, då skall bygglov ges och det är det. En väldigt enkel procedur egentligen, säger han.

Är det motiverat att ha så höga hus i ett område där det är mest radhus?
– Vallentuna kommunfullmäktige tycker det. Vad jag förstår har de varit helt överens, alla partier över alla gränser, och då blir det så.

Anser du/ni att det funnits några brister i hur bygget redogjorts för?

– Även det här har gått igenom alla instanser. Redovisning är inte byggnadsnämndens uppgift, men jag har aldrig hört en domstol som i en överklagan kräver mer redovisning.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se