Det lackar mot den stora hemvändarhelgen. Men utbudet ser väldigt olika ut på olika platser. Här är det tätast mellan öltapparna i Vallentuna.
Om du står på Skördevägen har du sju krogar, restauranger eller hotell med serveringstillstånd inom en radie på 100 meter. Det är den krogtätaste platsen i Vallentuna kommun.
Enligt Folkhälsomyndighetens databas fanns det i slutet av oktober 16 ställen med serveringstillstånd till allmänheten i Vallentuna. Det motsvarar 0,5 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare och enligt det måttet tillhör man de kommuner som har minst antal krogar per 1 000 invånare.
Det ska sägas att Folkhälsomyndighetens databas ständigt uppdateras, nya tillstånd registreras eller tas bort varje dag och detta ger en ögonblicksbild. Myndigheten dubbelkollar heller inte uppgifter som kommuner för in i databasen, därför kan det finnas lokala uppgifter som inte stämmer. Däremot ger databasen en överblick.
I Stockholms län som helhet fanns 3 467 utskänkningstillstånd till allmänheten i slutet av oktober vilket motsvarar 1,4 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare. Flest utskänkningstillstånd i förhållande till befolkningen finns i Vaxholm, 2,5 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare. Minst har Botkyrka (0,4 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare).
Allra flest utskänkningstillstånd finns förstås i Stockholm, drygt 2 100, och därefter följer storstäder i fallande ordning: Göteborg, Malmö, Uppsala. Men tittar man på listan över kommunerna med flest utskänkningstillstånd per invånare är det en annan kategori som toppar: små kommuner, med stor turistindustri. Borgholm på Öland ligger i topp, följt av kommuner med stora skidorter som Åre, Härjedalen och Sälen.
I riket som helhet finns 1,3 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare.
Källa och metod
Statistiken bygger på ett uttag ur Folkhälsomyndighetens register över serveringstillstånd, där information om serveringstillstånd som kommunerna beviljar samlas. Vi har här valt att fokusera på servering till allmänhet och har räknat bort renodlade cateringverksamheter, tillstånd för slutet sällskap samt tillstånd för trafikservering (till exempel på båtar). Däremot är tillstånd för delar av året inräknade.
Med hjälp av Google Maps har vi placerat ut serveringstillstånden geografiskt.
Observera att det som uppfattas som två olika krogar kan finnas på samma tillstånd. Det kan också vara så att krogar som upplevs som samma enhet har olika tillstånd. När det funnits flera tillstånd på samma adress med liknande namn har vi räknat det som ett tillstånd.
Uppgifterna från registret är hämtade 24 oktober 2024 och har ändrats sedan dess: serveringstillstånd tillkommer och avslutas dagligen. Registret bygger på andrahandsuppgifter och Folkhälsomyndigheten kan inte garantera att det är helt fullständigt.