NYHETER 2024-08-22 KL. 10:09

Har ni olika syn på barnuppfostran?

Av Ninna Ekbom/Gazzine

En av er vill ha tydliga regler och den andra tycker att ni kan ta det lite som det kommer. Hur påverkar det barnet? Här är psykologens tips som gör er till ett bra föräldrateam.

Har ni olika syn på barnuppfostran?
STÄMNING. Det är viktigare för barn att stämningen i hemmet är god än att föräldrarna är överens om allt. Foto: Pexels

– Att föräldrar har olika uppfattning och åsikter runt barnuppfostran är en utmaning och det leder inte sällan till irritation och konflikter. Men att ni inte alltid är konsekventa eller överens behöver inte vara dåligt om ni lär er att samarbeta, säger psykologen Tova Winbladh som har skrivit boken Hela havet stormar och är specialiserad på familjeliv och samspel mellan små barn och vuxna.

Det är flera saker som påverkar sättet vi ser på vårt föräldraskap, vi tar med oss både bra och dålig erfarenheter från vår egen uppväxt.

– Personligheten spelar också in, trivs du med tydlig struktur och planering eller är du mer resonerande och spontan. Oron över barnets väl och ve bidrar också till vad vi anser vara viktigt för deras uppfostran, menar Tova Winbladh.

Ofta framstår en enad front som det bästa men forskning har visat att stämningen i hemmet påverkar ditt barn mycket mer än att ni tycker olika.

– Föräldrar både ska vara och är olika och barn klarar det alldeles utmärkt, säger Tova. Att lära sig att hantera och möta olika personligheter, är en viktig del i deras sociala utveckling.

Men blir det för mycket konflikter och en spänd stämning kan det påverka barnet negativt. Samma sak gäller om man ständigt visar missnöje över hur den andra föräldern gör.

– Ni behöver inte vara överens men det är viktigt att hantera olikheterna så att irritationen inte går ut över barnet och får hen att ta på sig orsaken till konflikten.

Prata om er syn

Förebygg att ni hamnar i bråk genom att redan tidigt prata om hur ni ser på ert föräldraskap. Det ökar förståelse för den andres sätt att se på saken.

– Känn efter vad du kan släppa, vad ni behöver förhandla om och vad som är era gemensamma värderingar. Då blir det lättare att komma fram till ett sätt som gör båda nöjda och känner sig sedda. Försök enas om några basregler som båda kan acceptera.

Reflektera över egen roll

Om din partners sätt väcker en massa känslor kanske du behöver backa några steg för att se vad som verkligen är värt att strida för. Försök se era olikheter som något positivt, det är en tillgång för barn att ha en nära relation till fler vuxna.

– Glöm inte att släppa in den andra föräldern, det är lika viktigt oavsett om ni lever ihop eller inte, menar Tova.

Forskning har visat att stämningen i hemmet påverkar ditt barn mycket mer än att ni tycker olika.

Bli ett föräldrateam

Ju trevligare du och din partner har i er relation, ju mer kompisar ni är desto lättare är det att hjälpa varandra. Olösta konflikter som ligger och gror bidrar till dålig stämning och påverkar alla, även de minsta barnen.

– Att ni samarbetar och visar att det går att kompromissa har större betydelse för hur barnet mår än att ni har olika viljor om uppfostran. Är ni separerade kan en väg till större förståelse för varandra ske över en kopp kaffe när ni pratar om något helt annat än uppfostran och barnet.

Tillåt att ni tycker olika

Har ni återkommande bråk om samma sak brukar det hjälpa att ni tillåter att ni agerar olika till dess att ni kan reda ut hur ni vill ha det. Men försök inte bli överens om allt, det måste finnas en viss frihet för att era åsikter går isär.

– Prova att ta en paus och gå därifrån när irritationen kommer krypande. Testa och se vad som händer om du är lite mer stöttande, blir det lättare att mötas? Försök bryta mönstret innan era olikheter blir cementerade.