NYHETER 2023-10-12 KL. 10:00

Historiska Viby gård i Markim ut på marknaden

Av Daniel Bergholm

Efter över ett sekel i samma familjs ägo är Viby gård i Markim till salu. Gården, med rötter som sträcker sig mer än 700 år tillbaka i tiden, erbjuder en unik möjlighet till en lantlig livsstil.

Historiska Viby gård i Markim ut på marknaden
101 ÅR. Viby gård har tillhört samma familj i totalt 101 år. Nu har de tre systrarna som idag äger gården valt att sälja den. Foto: Roffe Andersson

Priset ligger på 45 miljoner och då ingår huvudbyggnaden på 255 kvadratmeter och 217 hektar mark.

Viby gård ute i Markim har en anrik historia. Den omnämns för första gången i skrift år 1288 med namnet kung Magnus Ladulås och har fornlämningar från bronsåldern. Fastigheten ägs idag av tre systrar och deras familj har en historia där som sträcker sig över fyra generationer, totalt 101 år.

Enligt mäklaren Victor Vretlund har man precis påbörjat säljprocessen och sedan den 29 september ligger bostaden ute till försäljning.

– Det finns olika typer av köpare vi letar efter. Det kan vara ett livsstilsboende för de som har intresse för naturen i stort, med både skog och jakt. Eller att man är en aktiv lantbrukare som söker mer mark, säger Victor Vretlund.

Tror på prisbilden

Men om du är ute efter en stor egendom i Vallentuna, med närhet till så väl natur som storstad, kostar det därefter. Viby gård är nu till försäljning för ett pris på 45 miljoner och sista anbudsdagen är den 2 november.

– Den prissättningen förväntar vi oss att nå. Det är en unik plats med mycket som talar för den. Gården är i mångt och mycket välbevarad med många historiska detaljer, säger Victor Vretlund.

Är intresset för att flytta från stan ut på landet fortsatt stort?

– Det är definitivt en trend. Sedan pandemin har det intresset bara blivit starkare. Att få en lantlig livsstil och samtidigt bedriva verksamhet är något som tilltalar många.

Fakta: Hur stort är 217 hektar mark?

Som jämförelse: 217 hektar är större än 320 fotbollsplaner (om man räknar med att en fotbollsplan är ungefär 0,68 ha). Central Park i New York är cirka 341 hektar, så 217 hektar skulle vara lite mer än halva storleken på Central Park.

ORIGINELL PLATS. För den nya ägaren ingår bland annat 217 hektar mark och historien går långt tillbaka i tiden. Första gången gården omnämns i skrift var 1288 med namnet kung Magnus Ladulås. Foto: Roffe Andersson

Berättat av en av Viby gårds ägare, Sara Herner:

– Viby är idag en större gård men var i gammal tid en by. Det finns på gårdens mark rika fornminnen från tidig järnålder och sen bronsålder. Viby liksom flera av gårdarna i Markim ligger på en höjd och där det idag är bördig åkermark sträckte sig Mälaren in. Jag har många gånger fantiserat om hur landskapet såg ut då och hur vikingaskeppen låg där i vattnet. Första gången Viby nämns i skrift var 1288, då kung Magnus Ladulås skänkte Viby tillsammans med andra gods och gårdar till Sankta Klara Kloster i Stockholm. Efter reformationen och Gustav Vasas regeringstid övergick gården till att ägas av Danvikens hospital söder om Stockholm och gården blev likt många andra gårdar i Mälardalen ett så kallat Danvikshemman.

Min farfars far, Werner Johansson, var den första i familjen att äga Viby gård när han köpte den 1922. Vår farfar och farmor, Ivan och Maria Johansson, arrenderade senare gården fram till tidigt 60-tal. Efter det tog vår pappa, Carl-Magnus Johansson, över arrendet och 1963 köpte han gården efter hans farfars bortgång. Pappa bedrev ett modernt jordbruk med allt vad det innebär. Den främsta näringen var slaktsvinsproduktion, men han hade också nötkreatur som betade hagarna. Under vår uppväxt tillbringade jag och mina systrar mycket tid i ladugården med kalvarna.

En lite mer udda del av gårdens historia handlar om den verksamhet som vår pappas faster, Ingrid, bedrev under en längre tid fram till 80-talet. Hon tog hand om patienter från mentalsjukhuset Beckomberga. Det var en grupp kvinnor som ansågs gynnas av få bo på landet. Jag vet att de utifrån förmåga fick delta i matlagning och trädgårdsskötsel. För det mesta gick det lugnt till men ibland var det lite drama. Vi har tydliga minnen av dessa kvinnor som var väldigt vänliga.

Vår pappa dog 2011 och sedan dess har jag och mina två systrar samägt Viby gård. En bättre uppväxt än den vi hade med närheten till djur och natur kan man inte önska sig. Det är med blandade känslor som vi kommit fram till beslutet att det är tid att sälja, men vi ser oss som en länk i den långa kedjan av ägare som fått förvalta den här vackra gården. Nu hoppas vi att det kommer en ny ägare som tar hand om den på bästa sätt.