Av Victoria Sid
Hemma i sitt sovrum har Vallentunabon Josef Hlayel, 18, gjort sin hobby till företag. Via Ung företagsamhet, UF, köper han in begagnad elektronik, lagar den, och säljer vidare. Främst telefoner, spelkonsoler och datorer.
– Det finns ingen anledning att köpa nytt, säger Josef.
På Josefs skrivbord ligger flera spelkonsoler, mobiltelefoner och en dator. I fyra veckor har han haft sitt UF-företag där han köper och fixar upp begagnad elektronik. Genom åren har han byggt ett 100-tal datorer och lagat ett 50-tal till familj och vänner. Men att göra företag av sin hobby var inte förstahandsvalet.
– Jag tänkte öppna min egen hemtjänst först, säger Josef som själv jobbat extra inom hemtjänsten i Vallentuna.
Men att som ungdom inom ramen för UF starta hemtjänst blev ett för stort projekt. När Josef började tänka på vad han i stället kunde göra föll det naturligt på hobbyn han haft sedan han var 12 år och byggde sin första dator.
– Jag ville göra skillnad och när det inte gick genom hemtjänsten tänkte jag att jag kunde göra det genom elektronik.
På datorn som ligger upp och ner på skrivbordet förklarar Josef att han ska byta ut lagringen. Att köpa reservdelar är rätt billigt och även det kan han göra begagnat. Att hålla nere priserna är därför rätt enkelt. Totalt sett tjänar han några tusenlappar i månaden.
TJÄNST. "Jag ser ingen mening till att inte köpa begagnat. Man gör miljön en tjänst, kommande generation en tjänst och dig själv. Alla parter tjänar på det.", säger Josef. Foto: Victoria Sid
TACKSAM. Som 12-åring blev Josef peppad av en lärare att bygga en egen dator, något han är evigt tacksam för. Foto: Victoria Sid
– Det är väldigt skönt att kunna köpa sina egna grejer och inte behöva be föräldrarna om pengar, säger Josef.
Att tjäna sina egna pengar har Josef gjort länge, både inom hemtjänsten men även som servitör. Men i höst har han trappat ner på extrajobben och lagt mer fokus på skolan och att roa sig med vänner innan han tar studenten till sommaren. På frågan vad som drivit honom säger han lite skämtsamt pengar innan han snabbt ändrar sig.
– Välmående, att andra mår bra, social hållbarhet och miljön. Gör man saker som stöttar det så kommer pengar på vägen, säger han eftertänksamt.
Men om han kommer fortsätta företaget efter gymnasiet har han inte bestämt än. Han vill resa till Spanien och testa bo i England för att öva upp engelskan. Samtidigt finns planer på att plugga vidare och en egen hemtjänst med i beräkningen.
– Jag gillar de äldre, de har så himla mycket erfarenheter och alltid svar. Jag brukar fråga, vad gjorde du när du var så här vilse? Vad tog du för beslut? De hjälper mig, säger Josef och fortsätter:
– Jag kommer nog öppna min egen hemtjänst framåt med någon erfaren, säger han självsäkert.