NYHETER 2023-04-20 KL. 09:15

Karls drömprojekt: Ska få Husa gård att lyfta igen

Av Daniel Bergholm

Karls drömprojekt:    Ska få Husa gård att lyfta igen
NY PÅ JOBBET. Karl Björnström har levt stora delar av sitt liv som sjökapten, men de senaste åren har han sadlat om till jordbruk och sedan ett år tillbaka driver han Husa gård i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Den 14 mars förra året tog Karl Björnström över Husa gård i Vallentuna för att ge sig själv möjligheten att förverkliga en dröm han haft sedan han var liten. Trots ett tufft första år har han stora planer på att gården, där KRAV startades 1985, ska återfå sin forna glans.

– Man lär sig nya saker hela tiden, och har man inte full koll kan jag alltid ringa någon i närheten och få hjälp. Man blir ofta en erfarenhet rikare, säger han om sin första tid.

2016 beslutade Livsmedelsverket att stänga Husa gård efter att man hittat flera brister kring gårdens slakteri. Efter ett antal år av begränsad produktion beslutade Karl Björnström att ta över gården 2022 och ge den nytt liv när han flyttade dit med sin familj.

”En barndomsdröm som tagit tid att förverkliga”, beskriver Karl Björnström beslutet.

När vi träffar honom har han precis genomfört morgonens arbetsuppgifter och slagit sig ned vid matbordet. Med årets långa vinter har vårbruket, då fältet sås och spannmål ska skördas, fått skjutas fram. Karl har tidigare jobbat som sjökapten men går nu in på sitt andra år som jordbruksägare på Husa gård.

Han berättar att gårdslivet alltid funnits där, då han bland annat har en släkting som driver en gård i Småland, men att han själv skjutit upp den drömmen och i stället fokuserat på livet till sjöss. Det var först när han såg en annons att möjligheten fanns att arrendera mark i Vallentuna som han först började jobba på gården under 1,5 års tid och sedan slog till.
– Jag kan säga att jag påbörjat min dröm, men den är inte färdig än, säger Karl Björnström.

Utvecklingspotential
Med det menar han att det första året varit kämpigt – med höjda elpriser, räntor och matpriser. Därmed har också de positiva resultaten fått vänta. Men när han nu tagit sig igenom det första året tar han sikte mot att utveckla gården mot det som var hans ursprungsidé – med allt ifrån växtföljd till djur. Idag har han ett 120-tal kor på den 170 hektar stora marken och där vill han växla upp.

– Det var en jobbig tajming med högre utgifter och ingen ordentlig inkomst. Men nu planerar jag för att inom ett år få in både får och gris på gården. Sedan är också drömmen att kunna skörda och sälja egen rapsolja och mjöl i butikerna, säger han.

Gårdsbutiken är öppen den sista lördagen varje månad, men då familjen också äger ett hus på Lidingö öppnade de förra lördagen även en butik där som har öppet torsdag–lördag varje vecka.

– Nu vill man känna att det ska börja flyta på med intäkterna. Ett problem med en gårdsbutik här är att om man inte har en uppbyggd kundkrets hittar folk inte hit. Däremot ökar vi i antalet kunder i Vallentuna, även om det inte varit en jättebrant ökning, säger Karl Björnström.


FLER DJUR. Trots att första året varit lite kämpigt trivs Karl med beslutet att ta över gården. Idag finns ett 120 tal kor på gården som han föder upp och inom ett år hoppas han även få in får och grisar. Foto: Roffe Andersson


Ny på jobbet
När Karl tog över Husa gård hade han ingen tidigare erfarenhet av att driva en egen gård. Mycket av hans kunskapsinmatning har skett genom att läsa på och även praktisera gårdsarbetet, både med tiden på gården innan han tog över, men även flertalet utbildningar och en regelbunden kontakt med bönderna i närområdet.

– Av allt det får jag plocka russinen ur kakan. Det är en stor investering med jordbruk och allting kostar. Produkterna vi säljer vill många ha, men samtidigt är det ingen som vill betala för det. Och där jobbar vi på att söka lösningar och man har fått testa sig fram, säger han.

Att gården fick stänga igen för ett antal år sedan var inte något han var bekant med när han kom hit. Däremot tror han att även det kan varit en bidragande orsak till att det ännu inte gått så bra som det var tänkt.

– Det är klart att det kan leva kvar. Söker folk på gården så kommer dessa artiklar upp, och det är ingen ”hit”. Samtidigt startade KRAV-märkningen här, så de har haft en bra tanke från början. Men nu är det ett nytt Husa gård och det är det vi måste betona, säger Karl Björnström.

Annorlunda metod
Under våren har Karl även tagit steg mot att starta upp ett eget slakteri på gården. Men till skillnad mot hur stora producenter fraktar iväg och slaktar djur i ett stall, vill han göra på ett annat sätt som han anser är bättre.

– Då sätter man korna i en fålla i deras hemmamiljö. En plats som de känner igen medan de äter tillsammans med sina kompisar. Det gör att de inte hinner känna stress och de andra djuren påverkas inte heller. Jag tror mycket på den metoden. De är här de ska födas och dö och inte köras i väg långt, det är bara onödigt.

Vad är det bästa med att driva en egen gård?
– Det är fritt! Även om det alltid finns saker som ska göras kan jag styra min egen tid. Sedan är det kul att få vara ute och arbeta fysiskt och att man får skapa något på egen hand.

Idag har Karl och familjen fyra år kvar på de fem åren de arrenderat marken på Husa gård. Att ha den tidsaspekten att förhålla sig till är ingenting han tänker på nämnvärt, men samtidigt är det en parameter att ta hänsyn till.

– Det är så klart en balansgång hur mycket man ska satsa. Efter 5 år är förhoppningen att man betalat av allt och ska börja leva ”high life”, och då kan avtalet avslutas. Vi får reda på ett år innan hur det blir, men förhoppningen är att köra på. Vi får se vart det landar men det ska sluta bra.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se