Kenny Kvarnström, 42 år, är ny rektor för Vittra Vallentuna. Han har arbetat på skolan sedan 2008, de senaste åren som biträdande rektor.
– När möjligheten att söka tjänsten som rektor dök upp då tänkte jag, det är nu eller aldrig. Det var en lång rekryteringsprocess, men till sist fick jag tjänsten, berättar Kenny Kvarnström när Vallentuna Nya når honom en vecka innan skolan slår upp dörrarna inför ännu en ny hösttermin.
År 2008 började han som lärare på Vittra Vallentuna. Då som SO-lärare. Han är legitimerad grund- och gymnasielärare i historia och religion. Efter tio år blev han biträdande rektor, men han har hela tiden undervisat också, som en del av tjänsten.
Vad fick dig att söka tjänsten som rektor för Vittra Vallentuna?
– Jag strävar hela tiden efter att utvecklas, både som person och i arbetslivet. Jag har varit lärare, arbetslagsledare och sen biträdande rektor. Jag har gått rektorsutbildningen och blev klar med den 2022. När möjligheten dök upp då tänkte jag, det är nu eller aldrig.
Vad är det som motiverar och driver dig i jobbet som rektor?
– Rektorsjobbet är jättespännande och så mångfacetterat. Det är den pedagogiska biten som jag har som grund, men det innebär också personalansvar. Det innefattar många olika frågor att hantera, barn med särskilda behov, ämnes- och kompetensfrågor och mycket mer, säger Kenny Kvarnström och tillägger:
– Jag gillar när det inte är självklart på morgonen vad jag ska göra under dagen, det går jag i gång på.
Vad gör du när du inte jobbar som rektor, hur ser din fritid ut?
– Jag har två barn, hus och trädgård, så det är mycket med det.
Elin Möller, som gått vidare till en tjänst som rektor för Vittra Sollentuna, var rektor för Vittra Vallentuna i tio år. Känner du att det är stora skor att fylla efter henne?
– Ja, självklart. Jag är ödmjuk inför den uppgiften. Elin och jag har jobbat tätt som team och jag har lärt mig jättemycket av henne och har fortfarande henne som stöd. Mycket av det hon genomförde har jag varit delaktig i som biträdande rektor. Vi är olika som personer och det kommer att märkas i hur vi gör saker, men idémässigt är det inga större skillnader.
Under de senaste åren har Vittra Vallentuna utvecklats till en tvåparallellig skola med cirka 500 elever och en förskola med cirka 65 barn. En ny skolbyggnad med omklädningsrum, slöjd- och musiksalar och hemkunskapssalar stod klar våren 2022.
Är det något liknande nytt på gång framöver?
– Den stora förändringen har vi genomgått. Vi har ökat elevantalet och nu är skolan full. Nu ska vi jobba vidare på det vi har. Nu handlar det mer om att förvalta det som är, att bibehålla den personal vi har och se vad vi kan göra ännu bättre.
Vittra Vallentuna är en förhållandevis liten grundskola. Känner du till alla elever som går här?
– Ja, jag är en sådan som är ute i verksamheten, jag sitter inte inne på kontoret. Jag talar med elever och lärare, är involverad i elevhälsoarbetet och lägger stor vikt vid att kunna elevernas namn.
Så du kan namnet på alla 500 elever?
– Ja, nu till hösten börjar några nya elever, så småningom kan jag alla namn, säger Kenny Kvarnström.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se