Klik venligst
NYHETER 2021-11-18 KL. 10:53

Kökschefen stolt över de modiga eleverna

Av Daniel

Kökschefen stolt över de modiga eleverna

NÖJD MED TEST. Anna Holm, kökschef på Karbyskolan, gladdes åt att alla testade åtminstone chokladmoussen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Projektet ExploreEat, där elever ska få en förståelse och även möjlighet att testa på närproducerad hållbar mat, går nu in i nästa fas.

Karbyskolan i Vallentuna blev en av skolorna i de fyra kommuner i Sverige som ska genomföra projektet. Årskurs fem och sex har fått inhämta kunskap om produkten tofu och även fått möjlighet att känna, lukta och smaka på den.

Slutklämmen på projektet var att dessa årskurser skulle besluta vilken av tre tofurätter som de gillade mest och därmed serveras till hela skolan.

–Vårt slutmål är att maten ska vara hållbar både i skolan och i hemmet, sa Karbyskolans rektor Elisabeth Lotfi, i vår tidigare artikel om ExploreEat.

Alternativen som eleverna hade att välja på var pad thai, pulled tofu taco och en tofu-stroganoff. Segraren blev pulled tofu taco.

–Den responsen vi har fått från eleverna har varit helt otrolig och vinnaren fick nästan hälften av rösterna, säger Anna Holm, kökschef på Karbyskolan.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Den 10 november var det upp till bevis för projektet ExploreEat på Karbyskolan. Samtliga elever, årskurserna F-6, fick möjlighet att testa på den vinnande tofurätten pulled tofu taco.

Det är inte utan stolthet i rösten som kökschefen Anna Holm berättar för samtliga årskullar om vilken mat som serveras och om hur ExploreEat har gått till. Hon berättar också att efteråt så ska alla elever lägga en röst, med antingen ett rött eller grönt kort.

–Det gröna betyder att de skulle vilja äta den igen, och det röda kortet att de inte skulle kunna tänka sig det. Det är egentligen till mest för oss i vår utvärdering senare, säger hon.

Alla vågade smaka något
Anna Holm är otroligt nöjd med hur allting utspelade sig genom projektet.

–Under den dagen som eleverna skulle provsmaka maten så var det bara en elev av samtliga som inte ville, men även den eleven testade chokladmoussen. Att de är så modiga gör en stolt, säger hon.

Två av årskurs fem eleverna, Felicia Rugland och Isak Ingman, var med och bestämde vilken rätt som skulle serveras och är på plats även på serveringsdagen. De båda röstade på andra alternativ i tävlingen, men tycker att alla tre rätter var fungerande alternativ.

–Jag la min röst på pad thai, den här rätten var lite för söt. Roligast var att smaka alla rätter, men hela projektet var jättespännande, säger Felicia Rugland.

Isak Ingman fyller i:
–Jag tyckte stroganoffen var bäst, men den här var helt okej och jag kommer lägga en grön röst.

Båda var däremot överens om att en sak var överlägsen under provsmakningen.

–Chokladmoussen var det bästa, säger båda och nickar instämmande mot varandra.

Samtidigt ser de ser fram emot dagens efterrätt, som inte är chokladmoussen utan i stället en smoothie gjord på tofu.

“Insett vad man kan göra”
Anna Holm har jobbat i skolrestauranger i 21 år, varav 8 år på Karbyskolan. Trots att hon gjort skolmat i flera decennier, så har ExploreEat öppnat nya dörrar i matlagningen.

–Även jag som är en gammal räv har insett hur mycket roligt man kan göra med tofuprodukten, säger hon.

Efter att alla elever ätit lunch är projektet ExploreEat på Karbyskolan avslutat för den här gången, men tanken är nu att det även ska ta fart hos övriga skolor i kommunen och att närproducerad tofu kan bli en del av kostcirkeln för eleverna i Vallentuna.

–Vi är ju bara ett pilotprojekt, förhoppningsvis kommer detta initiativ sprida sig till samtliga skolkök och att maten kan bli mer närproducerad i hela kommunen, säger Anna Holm.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se