NYHETER 2024-02-08 KL. 08:41

Lava fick i sig marijuana på promenaden vid sjön

Av Victoria Sid

Efter en promenad vid kvarnbadet började 7-åriga labradoren Lava att må dåligt. Hon skakade och ville inte följa med matte Katarina Matisic Lundqvist. Det visade sig att hon fått i sig en större mängd marijuana.

Lava fick i sig marijuana på promenaden vid sjön
DROGAD. Under en eftermiddagspromenad vid Kvarnbadet fick Katarinas hund Lava i sig en större mängd maruijana och fick spendera ett dygn hos veterinären. Foto: Privat

– Jag har inte haft en tanke på att det kan hända, säger Katarina.

Katarina brukar sällan promenera vid Kvarnbadet men tog en snabb promenad i området en eftermiddag. När hon sedan skulle ta med hundarna på hundkurs senare under kvällen märkte hon att Lava betedde sig konstigt.

– Något var skumt. Jag fick inte riktigt kontakt med henne. Jag försökte sätta henne på en filt men då började hon vingla och föll omkull.

”Aldrig hört talas om det”

Lavas matte misstänkte att det kunde vara något neurologiskt eller att Lava fått i sig något. De lämnade kursen och satte fart mot veterinären. Där somnade Lava och sov så hårt att hon kändes nedsövd. Hon blev inlagd och när provsvaren från urintestet kom tillbaka visade det sig att hon fått i sig en större mängd marujiana.

– Jag tror aldrig jag har haft en tanke på att en hund kan äta något och få i sig knark. Jag har aldrig hört talas om det.

Lava har med stor sannolikhet ätit avföring under promenaden som haft drogen i sig. Efter ett dygn fick Lava komma hem igen och mådde bättre men en promenad vid Kvarnbadet kommer inte att göras om enligt Katarina.

Håll uppsikt

Chefsveterinären Jerker Kihlström på Veterinären i Vallentuna har fått in några fall av hundar som fått i sig droger under sina dryga elva år på kliniken. Att hunden får i sig droger eller mediciner hemma av misstag är vanligare än ute på promenaden men han förtydligar att det fortfarande är väldigt ovanligt.

– Här ute ser vi problemet väldigt sällan. Om man ser sin hund äta en okänd substans utomhus ska man försöka titta vad det är. 99 gånger av 100 är det bara något äckligt eller en matbit.

Inom 45 minuter kan man få husdjuret att kräka upp den misstänkta substansen men är det timmar sedan och hunden beter sig konstigt ska man besöka veterinären för vård. Beroende på vad hunden fått i sig finns det olika behandlingar att få och i vissa fall även motgift.

– Det är ovanligt att hundar dör av att få i sig droger, säger Jerker Kihlström.

Victoria Sid

Victoria@vallentunanya.se