Av Victoria Sid
I många år har företagaren Markus Brattfeldt marinerat sin programidé om en ny upplaga av lyxfällan, men istället för att rädda någons privatekonomi ska programmet få företag på fötterna igen.
På kontoret i Vallentuna står en digital whiteboard, studiolampor och en kamera redo att filma för Markus utbildningsföretag. I flera år har han lärt ut hur entreprenörer och företagare ska få mer lönsamhet och utveckla företagen. Men nu ska han också rädda företag.
– Jag har haft den här idén i flera år men jag kan förstå varför folk drar sig för att göra det. Det blir rätt komplext. Det är lite mer på spel när det är bolag med många arbetstillfällen och liknande.
När en företagare gick en utbildning hos Markus och sedan tog mer hjälp slog det Markus att det är precis det här som programmet ska handla om. Snabbt var inspelningen igång.
– Vi gör det här för att vi tror att vi kan lyckas, säger Markus.
Säsong två på gång
Första säsongen som släppts på Youtube har några avsnitt kvar men redan efter första avsnittet blev Markus kontaktad av en strömningstjänst som ville få in programmet i sitt utbud. Nu jobbar han med nästa säsong.
ANDRA SÄSONG. Under första säsongen blev det mycket filmande men för varje case har produktionen stramats åt och blivit effektivare. Nu har de ett fungerande koncept. Foto: Victoria Sid
– Det känns skitroligt. De är inte den största streamingplattformen på långa vägar men då kan vi säga att vi är ett tv-program men syftet är att bli ett riktigt tv-program med lite större budget, säger Markus.
Att rädda ett företag tar tid. Med åtta egna bolag i bagaget och sitt nuvarande utbildningsföretag Ägarskolan har Markus samlat på sig mycket erfarenheter på ämnet. Men allt går inte att förbereda sig på.
– Det är alltid rädslan, tänk om vi faktiskt inte kan rädda ett bolag? Men det tror jag också är viktigt. Vi vill att det ska vara autentiskt. Mitt mål är inte att vi ska rädda alla utan vi vill visa hur verkligheten är och hur tufft det kan vara att vara företagare.
Med sig i programmet har han kollegan Agneta Kling som själv gått Markus utbildningar och sedan blivit anställd. Hon jobbade med första caset innan inspelningen och fick därför fortsätta.
– Hon är jättekul att ha att göra med och det blir bra dynamik i programmet.
WALL OF FAME. När Markus och kollegan Agneta räddat företag görs ett diplom som kommer bilda en Wall of fame på deras kontor. Foto: Victoria Sid
Men om ett företag börjar gå dåligt menar Markus att det sällan är någon brist på varningssignaler och i siffrorna syns det snabbt om företaget är på väg åt fel håll. Då gäller det att agera.
– Det är en liten prestigeförlust att säga att man behöver hjälp, säger Markus.