NYHETER 2022-09-15 KL. 15:00

(M) och (S) vinnare i kommunvalet – Fortsatt borgerlig majoritet

Av Anneli Leijel

(M) och (S) vinnare i kommunvalet – Fortsatt borgerlig majoritet
FÖRVÄNTAN. Ledamöter i Miljöpartiet följer valet hemma hos tidigare gruppledaren Nicklas Steorn. Foto: Privat

Moderaterna går fram i kommunvalet och kan fortsätta styra Vallentuna i fyra år till, tillsammans med (C), (L) och (KD). Det står klart när rösträkningen avslutades natten mot måndagen.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är verkligen ett jättefint resultat, säger Parisa Liljestrand, (M) kommunstyrelsens ordförande.

När den preliminära rösträkningen avslutades natten mot måndagen, stod det klart att Moderaterna i Vallentuna ökar från 15 till 17 mandat, medan samarbetspartierna (C), (L) och (KD), tappar varsitt mandat. Det ger partierna fortsatt en klar majoritet i kommunfullmäktige.


GLÄDJE. Moderaterna var nöjda vid valvakan på Señor Bob i Vallentuna centrum. Foto: Privat


– Vi fyra trivs bra ihop och samarbetar fint ihop. Vi har erfarenhet av varandras partier och vet att vi kommer väl överens. Före valet sa vi också det, att får vi fortsatt förtroende, då vill vi fortsätta styra tillsammans, säger Parisa Liljestrand.

Ännu inte helt klart
Socialdemokraterna ökar från 10 till 11 mandat men oppositionsrådet Jerri Bergström är inte nöjd med resultatet.
– Det är roligt att vi går framåt, men vi behöver bli ännu bättre. Vi deltar inte för att komma tvåa.

Ända sedan 1980-talet har dock Vallentuna styrts av en borgerlig majoritet, med antingen M eller C i spetsen.
Jerri Bergström, som enligt egen utsago är väldigt intresserad av valstatistik, konstaterar att ett mandat som på valnatten tillföll Sverigedemokraterna i Vallentuna, lika gärna kan komma att tillfalla Miljöpartiet.

Hur det blir avgörs först inom ett par veckor då Länsstyrelsen gjort den slutliga rösträkningen. I nuläget har MP backat från 3 till 2 mandat, trots att man ökat något från 4,9 till 5 procent av rösterna i årets val. SD har ökat från 7 till 8 mandat, från 13,3 till 14,9 procent.

– Vårt valsystem innebär att för varje extra röst som Miljöpartiet nu får, måste Sverigedemokraterna få tre gånger så många röster, för att behålla det sista mandatet, annars går det till Miljöpartiet, förklarar Jerri Bergström.

På onsdag eller kanske torsdag, har de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna räknats. Då vet vi hur det ytterst jämna valresultatet på riksnivå blir. Om det blir en ny regering i Sverige med Ulf Kristersson, (M) som trolig statsminister, eller om Magdalena Andersson, (S) får fortsatt förtroende att leda Sverige. Men på lokal nivå kan det alltså dröja ett par veckor innan det står klart hur mandaten faller ut, i de fall där det är extremt få röster som avgör.

”Gör ingen skillnad”
För Sverigedemokraterna i Vallentuna har ett mandat mer eller mindre dock inte så stor betydelse.

– Tycker vi gjort ett helt okej val. Vi får kanske ett mandat till, men det gör ingen praktisk skillnad då vi inte verkar få en vågmästarroll. Det är en besvikelse för oss lokalt, men vi gratulerar Moderaterna till ett bra val, säger Martin Siltanen von Bell, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

Jenny Thörnberg, gruppledare för Miljöpartiet gläds åt att partiet ökade i Vallentuna, men framför allt att man klarade riksdagsspärren med marginal, även om partiet säkert fick en del stödröster.

– Ja, jag har hört att man röstat på oss för att vi ska finnas kvar i riksdagen och för att det ska kunna bli övervikt på S-sidan. Men det kan inte bara vara stödröster. Vi är starka i klimatfrågan, därför har vi stigit, säger Jenny Thörnberg och fortsätter:

– Nu hoppas jag på att vi kan sitta kvar på tre mandat i Vallentuna. Bara vi får in några röster till, så tar vi ett mandat till. Vi får ”betala” cirka 500 röster per mandat medan Liberalerna betalar cirka 300 röster per mandat, men det är så valsystemet ser ut.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se