Av Victoria Sid
I Frösunda intill hembygdsgården odlar Maija Novada solrosor för självplock. Årets blommor är en testomgång men redan nästa år är målet att odlingen ska ha flera sorters blommor på åkern intill det gamla stationshuset.
– Nu gör jag det jag tycker om, säger Maija.
Det är lugnt och folktomt vid Frösunda station en tisdagseftermiddag i slutet av augusti. Från perrongen syns solrosor lysa upp bakom hembygdsgården. Maija Novada, 38, har i år odlat solrosor för att se om de kunde ta sig på platsen och tur nog har blommorna tagit sig fint.
– Jag var inte helt säker på om det skulle gå eftersom förutsättningarna inte var de bästa, säger Maija och tittar ut på sina blommor.
Lugnet i Frösunda
Drömmen om att odla blommor för självplock har Maija haft i flera år. Med två föräldrar i Lettland som varit helt självförsörjande på grönsaker har intresset för odling alltid funnits med henne. Efter några år inom en bransch som fick henne att må dåligt började hon söka sig bortåt.
– Jag hade ett jobb som jag tyckte om men det var väldigt stressigt. Jag kände att min hälsa påverkades och att jag behövde göra något annat, säger Maija.
HÅLLBART. När Maija skulle skola om sig var det viktigt för henne att det framtida yrket skulle vara hållbart. Foto: Victoria Sid
För sitt framtida yrke hade hon en del kriterier. Det skulle vara kreativt, någorlunda lugnt och inte påverka planeten på ett negativt sätt. Hon hamnade i skolbänken igen och skolade om sig till trädgårdsmästare och drömmen om ett självplock blev starkare. Hon började spana efter den perfekta platsen att odla på och när hon av en slump besökte Frösunda för två år sedan hittade hon rätt.
– Det känns som att tiden går långsammare när man kommer ut hit, säger Maija som njuter av lugnet och att få höra syrsorna.
Läkande kraft
Hon pratade med bonden som hade marken på vägen in till Frösunda station och han gillade idén med ett självplock. Förutom lugnet i Frösunda är det enkelt att ta sig till platsen kommunalt vilket var ett måste för Maijas del. Hon vill att alla ska ha möjligheten att ta sig dit även om man inte har tillgång till bil.
– Det går sällan. Det är ett tråkigt moment att man vill men inte kommer iväg, säger hon.
I jobbet som trädgårdsmästare har hon mycket att stå i när sommaren går över till höst. Men vid självplocket glömmer hon bort tiden och för henne har växterna en läkande kraft som hon hoppas fler kommer få uppleva vid självplocket.
NÄRODLAT. Maija har själv alltid gillat att plocka egna blommor. I butiker står det sällan var snittblommorna kommer ifrån. ”De senaste åren har vikten av att välja ekologiskt och närodlad mat i säsong uppmärksammats allt mer. Men när det kommer till snittblommorna har vi inte alls samma medvetenhet”, säger Maija. Foto: Victoria Sid
Nästa år hoppas hon kunna använda odlingen till att binda egna begravningsbinderier på ett hållbart sätt och årets försäljning kommer gå till framtida projekt.
– Blomförsäljningen kommer gå till att restaurera jordkällaren intill odlingen. Där kommer jag kunna förvara binderier, säger Maija som är hemlighetsfull med alla sina framtidsplaner.