NYHETER 2020-10-16 KL. 10:24

NHL-spelare efterfrågar nya hockeyprylen från Vallentuna

Av Hege

NHL-spelare efterfrågar nya hockeyprylen från Vallentuna

SLIPAD AFFÄRSIDÉ. Tobias Ericsson (vänster) och Fredrik Eriksson
Foto: ROFFE ANDERSSON

Problades i Okvista fixar glidet för amerikanska ishallar

Ett företag i Vallentuna gör specialskenor för hockeyrör. De används i Vallentuna, SHL – och till och med på andra sidan Atlanten i NHL.

Det började med ett företag som hyr ut maskiner för att slipa skridskor. Men sedan i februari har Fredrik Eriksson breddat verksamheten till att ta fram specialskenor för hockey under namnet Problades.
– Klubbarna i Sverige är knutna till ett visst märke, CCM eller Bauer, som alla spelare får (eller rekommenderas att köpa). Men i Kanada och USA väljer spelarna själva sina märken, och vi tänkte att det finns spelare i Sverige som är beredda att betala själva för att få bättre skenor, säger Fredrik.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Med sig i företaget har han Tobias Ericsson, själv professionell ishockeyspelare som dock är skadad för tillfället. Tillsammans har de goda kontakter i ishockeyvärlden, och i ett rum hänger en signerad Salming-tröja.
– Börje var med när vi var ett gäng i Toronto, jag känner hans son. Det blev stora ögon i Hall of Fame, där Börje fanns med – och sedan var han där i verkligheten, säger Fredrik.

Används av NHL-Svenskar
De flesta kunderna är juniorer.
– Men det har varit oväntat stort intresse från seniorer, ordet sprids mun till mun i ishockeyvärlden, vi har inte gjort någon reklam, säger Fredrik.

Vad är det då företaget säljer? Jo, själva skridskoskenan. Skridskor har numera en sorts snabbfäste som gör att skenan går att byta ut.
– Det är stålkvaliteten och profileringsarbetet som skiljer ut oss. Och att vi är rådgivande, många fastnar i en viss profil, alltså hur skenan är slipad. Det kanske inte går att bli snabbare men det går att få bättre glid, och då blir spelaren mindre trött och får mindre skador. Det är små marginaler, säger Tobias.
Det är dyrare att köpa sina skenor från Vallentunaföretaget, men i sammanhanget är det små pengar, menar Tobias.
– Våra skenor håller en hel säsong, medan det finns spelare som byter klubba varje period. Och i snitt har en spelare pucken i 1,5 minut per match, medan skridskorna är på isen hela tiden, säger Tobias.
– Vi jobbar inte med priset utan med kvaliteten, och har nöjd kund-garanti, säger Fredrik.

Generellt sett kan man säga att en duktig spelare kan ha en ”svårare” profil som tillåter mer på isen, medan den slipningen kan vara fel för en nybörjare.

Stålet kommer från Sandvik, det skeppas till Kanada och där skärs skenorna ut med laser. Sedan åker skenorna tillbaka till Sverige där Problades fixar profil och slipning. För vissa av skenorna blir det sedan ännu en tur över Atlanten, för ett tiotal svenskar som spelar i NHL använder skenorna.
– Men vi hoppas kunna flytta delar av processen till Finland, säger Fredrik.
Han och Tobias brinner för hockey och vill understryka att det inte alls behöver vara dyrt med sporten i början, något många föräldrar verkar tro och därför tvekar över om barnen ska få börja.
– Hockey är mer än hockey, det är en livsutbildning, säger Tobias.

Fotnot: Tobias Eriksson återvände till Vallentuna Hockey förra året efter att ha spelat en säsong i Elitserien (nu SHL) med AIK och 12 s¤songer i Allsvenskan med lag som Modo, Mora, AIK, Malmö och Leksand.